Under veckan väntas en rejäl värmebölja i så gott som hela landet. Höga temperaturer är påfrestande för många äldre och även personal på äldreboenden. Ett sätt att kyla ned temperaturen är att använda olika typer av kylanläggningar. Men nu går Folkhälsomyndigheten ut och varnar för dessa.

”Pandemin kan påverka samhällets förmåga att både förebygga och hantera negativa hälsoeffekter av värmeböljor. Viktigt är att undvika fläktar på gemensamma utrymmen för att minska smittspridningen”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– Har man coronasmitta på ett boende så är det bra att undvika fläktar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Han menar att det finns en risk att boende trycks ihop på mindre utrymmen och att det ökar risken för smittspridning.

– Det är viktigt att man får svalka sig under varma dagar, men det kan vara bättre att göra det utomhus och inte i trånga utrymmen. Man kan också förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus på olika sätt, med exempelvis markiser och anpassad ventilation, säger Anders Tengnell till DN.