Är det inte orättvist att a-kassan gynnar nya medlemmar?
Jag tycker att det är skandal att folk som blivit arbetslösa i krisen bara ska kunna gå med i a-kassan och ta del av pengar som vi medlemmar betalat in under många år, skriver ”En förbaskad medlem”.
Nog tycker jag det är skandal att folk som blivit arbetslösa i krisen som råder bara ska kunna gå med i a-kassan och ta del av pengar som vi medlemmar betalat in under många år.
Jag har varit med sedan 1990 och under dessa år har jag haft problem med att få ersättning från a-kassan.
Första gången hade jag inte hunnit vara med i ett år och måste då gå och be om försörjningsstöd. En annan gång var det karens på 36 dagar och ett helsike med papper hit och dit för att få ersättning. Jag har ingen lust att betala andras försäkringar. Tycker ni det här är rätt? Detta trodde jag inte om facket.
/ En förbaskad medlem
Theodor Berleen Danå försäkringsspecialist på Kommunals a-kassa SVAR: Du har rätt i att de nya reglerna innebär att det blir mycket enklare för en ny medlem att få den högre ersättningen, jämfört med hur det var för dig när du blev medlem. Jag förstår att det kan kännas frustrerande.
I och med den extrema situationen Sverige och världen är i på grund av pandemin tycker vi ändå att det är rimligt att tillfälligt sänka kraven. Vi vet också att när så pass många blir arbetslösa samtidigt, då slår det hårt mot hela samhället. Skulle de dessutom stå helt utan försörjning får det negativa ekonomiska konsekvenser också för oss andra.
Vi hoppas så klart att många fler, och framför allt unga, ska förstå värdet av att ha arbetslöshetsförsäkring och fortsätta vara medlemmar även när de får jobb på nytt. På så sätt hjälper de till att finansiera systemet på samma sätt som du gjort. Att fler blir medlemmar i a-kassan är alltså bra för alla.
A-kassan finansieras inte enbart genom medlemsavgifter. Större delen finansieras genom arbetsgivaravgifter, alltså skatt som arbetsgivaren betalar på lön. Alla löntagare betalar således till arbetslöshetsförsäkringen och inte bara de som är medlemmar i en a-kassa.
Slutligen är det inte a-kassan eller facket som beslutat om de tillfälliga reglerna, utan det är riksdagen och regeringen.