Thomas Sidén, undersköterska och trubadur.

Det är torsdag eftermiddag och Thomas Sidén har precis kopplat gitarren till en förstärkare så att alla ska höra. Han står mitt på innergården till Lövåsgårdens vårdboende i Katrineholm eftersom alla spelningar den här våren sker utomhus långt från publiken. På uteplatser längs väggarna sitter ett tjugotal äldre. De är insvepta i filtar och har tjocka jackor för trots att kalendern visar maj blåser det kallt idag.

Men de flesta verkar glömma kylan när konserten börjar. Låtarna växlar snabbt mellan visor, rock och tango varvat med roliga anekdoter. En äldre man dansar. Någon sjunger med. Någon annan gungar i takt.

– Genom musiken får jag kontakt direkt. Jag ser hur varje ord jag sjunger uppmärksammas. Någon som inte pratat på flera år kan plötsligt börja sjunga med och en som är dement och inte längre känner igen sina barn kan minnas varenda vers av en Evert Taubevisa. Det är magiskt.

Thomas Sidén är undersköterska på Malmgårdens vårdboende i Sköldinge men han är också kommuntrubadur. Femton procent av hans tjänst har de senaste fem åren inneburit turnerande på Katrineholms vårdboenden. Han kan sin publik och trivs verkligen med sitt jobb.

Se när Thomas underhåller de boende på Lövgårdens vårdboende:

Margareta Kanesund som är enhetschef på Lövåsgården är också nöjd:

– Att de får uppleva musiken betyder jättemycket. Många av våra aktiviteter har vi fått ställa in för att undvika smitta men att vara utomhus så här går ju riktigt bra.

Den närmaste tiden är schemat fulltecknat för kommuntrubaduren Thomas Sidén som har flera spelningar varje vecka och ändå försöker hinna med några till. Uppträdandena blir viktiga avbrott för många gamla i en vardag som till stor del präglas av den pågående pandemin.