– Jag kan inte undvika att krama och gosa med patienterna. Jag funderar inte på om de kan ha corona, säger hon.

Coronakrisen gör att även djursjukvården har svårt att få leveranser av allt materiel de behöver. På Evidensia Djursjukhuset Malmö är det främst hand- och ytsprit, handskar och enstaka läkemedel som det är brist på, säger Zabia Alhamwi, legitimerad djursjukskötare.

Det innebär att personalen måste vara försiktig och hushålla med det de har, samtidigt som det är viktigare än någonsin att hålla hårt på hygienrutinerna. Zabia säger att hon planerar sitt arbete så det inte går åt onödigt mycket handskar eller ytsprit.

Zabia Alhamwi tillsammans med maken och kollegan Ali Alhayek samt hundarna Strass och Bling.

Tillbaka hos djuren

På jobbet

Har ni färre patienter för att djurägare helst håller sig hemma?

– Ibland har vi många patienter och ibland färre. Det är upp och ner. Djurägare tänker inte i första hand på corona, utan på sitt djur. Men vi försöker be djurägarna på ett snällt sätt att bara komma en person i stället för hela familjen, för att undvika trängsel och smittorisk. Vi vet inte om någon av besökarna har corona. En del visar ju inga symtom.

Djur som har kräkning, diarré eller förkylningssymtom sätts på isoleringen och där har personalen alltid skyddskläder och handskar. Operationer som inte är akuta kan flyttas fram.

Enligt Jordbruksverket finns enstaka rapporter som tyder på att coronaviruset kan överföras från människa till hund och katt och det går inte att utesluta att andra djur kan smittas. Men i förhållande till smittspridningen mellan människor betraktas smittspridning från djur vara försumbar.