Det var i fjol som kvinnan, som är medlem i Kommunal, inkallades till chefen, som hade åsikter om att hon hade vabbat så mycket.

– Hon hörde då av sig till oss och kände sig misstrodd och diskriminerad, säger Ingrid Magnusson, som är facklig representant för Kommunals sektion i Karlshamn.

Hon säger att hon aldrig förut under tiden hon arbetat fackligt har varit med om att en arbetsgivare begärt läkarintyg för någons barn.

– Det får man ju absolut inte göra, så då begärde vi en förhandling. Vi krävde ett skadestånd för medlemmens räkning.

Den berörda medlemmen är nöjd, men har sagt till Ingrid Magnusson att hon egentligen inte bryr sig om pengarna, utan att det viktiga är att man gör en markering.

– Man måste kunna vara hemma och ta hand om sitt barn när barnet är sjukt och vem som är hemma har ingen betydelse, det ska familjen avgöra, säger Ingrid Magnusson.

Det var Blekinge Läns Tidning som först rapporterade om fallet. Till dem säger Karlshamns kommuns personalchef Jonas Jönsson:

– Vi får inte begära in läkarintyg på någons barn när någon har varit hemma för sjukt barn. Våra utbildningar brukar fungera. På något sätt har det brustit här med denna chef.

Den aktuella chefen är inte längre anställd av kommunen, skriver BLT.