Ny regel ger bättre skydd för din SGI
Stämmer det att jag omedelbart måste anmäla mig till Arbetsförmedlingen när ersättningen från Försäkringskassan upphör för att inte förlora sjukpenninggrundande inkomst? undrar ”Orolig kommunalare”.
Jag är sedan 15 år anställd på heltid inom privat äldreomsorg i kommunen. Jag trivdes bra med jobbet tills jag fick allvarliga ryggproblem och blev sjukskriven, vilket förlängts två gånger. Jag har gått i flera behandlingar mot problemen och kan inte återvända till mitt gamla jobb. Nu har jag fått veta att min sjukpenning kommer att dras in. Försäkringskassan anser att jag är så pass bra nu att jag borde kunna jobba åtminstone på deltid.
Jag har för mig att man omedelbart ska anmäla sig till Arbetsförmedlingen när ersättningen från FK upphör, för annars förlorar man sjukpenninggrundande inkomst, det vill säga SGI. Stämmer detta? Det kan ju vara besvärligt om man är bortrest eller sjuk att ha sådan råkoll på vad som gäller.
/ Orolig kommunalare
Magnus Eriksson förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd SVAR: SGI-skydd innebär att en försäkrad som avbryter sitt förvärvsarbete i vissa fall kan få behålla den SGI personen hade före avbrottet. Detta kallas SGI-skyddad tid. Det finns ett antal situationer när en försäkrads SGI är skyddad, bland annat under tiden en person är arbetssökande eller har en nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom.
Försäkringskassan har rätt att sänka en försäkrads SGI till noll om den inte skyddats och man kommer då inte ha rätt till sjukpenning framöver hur sjuk man än är. Ett vanligt fall där folk hamnat mellan stolarna är när Försäkringskassan beslutat att man inte längre har rätt till sjukpenning.
Fram till den 1 november förra året behövde man för att skydda sin SGI antingen gå tillbaka till sitt arbete på heltid eller ställa sig till arbetsmarknadens förfogande som aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen, detta redan första vardagen efter att man tagit del av beslutet. Konsekvensen har för många blivit att man fallit ur försäkringen för att man missat att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen första dagen efter att sjukperioden upphört. De så kallade nollklassningarna har lett till svåra konsekvenser för många drabbade.
Sedan 1 november 2018 finns dock ett rådrum på 25 dagar för att anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, en av de viktigaste förändringarna i sjukförsäkringen på senare tid. Förändringen innebär att det finns skälig tid för att anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
Bestämmelsen gäller även för beslut fattade före ändringens införande, vilket kan vara bra att veta om man till exempel har en pågående process med omprövning eller överklagande av SGI-frågan.