– Sjukvård ska ges efter behov, inte efter vilka inkomster man har, säger finansminister Magdalena Andersson under pressträffen, enligt Dagens Nyheters webbsajt.

Medlen fördelas på 3,5 miljarder till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna, skriver regeringen på sin hemsida. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin är nöjd med regeringens besked, även om han gärna hade sett att det kommit tidigare.

– Det är precis det som välfärden behöver men det kommer så klart inte att räcka med detta men det här var ett rejält steg i rätt riktning.

Varför räcker det inte?

– Behoven i välfärden är gigantiska, inte minst i äldreomsorgen. Det är viktigt att det här inte bara blir i år utan jag förväntar mig rejäla tillskott till välfärden även nästa år, säger Tobias Baudin.

Finansminister Magdalena Andersson sade också under pressträffen att de fem miljarderna ska ligga kvar även 2021, rapporterar bland andra Dagens Nyheter.

Tobias Baudin hoppas nu också att miljardtillskottet ska ha en positiv effekt på de stundande avtalsförhandlingarna.

– Det är väldigt positivt för våra möjligheter att få igenom förbättrade villkor och de löneökningar som kommer att behövas. Det hjälper oss på vägen men det kommer trots det bli stentuffa förhandlingar, det är vi helt och hållet inställda på, säger han.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är också nöjda med det regeringen presenterat.

– Dagens besked ger bättre förutsättningar för kommuner och regioner att möta den svaga konjunkturen. Det viktigaste är att sektorn får tidiga besked och inte när pengarna betalas ut, säger SKR:s ordförande Anders Knape (M), enligt ett pressmeddelande.

Under en period har regeringen pressats från alla håll. Vänsterpartiet hotade så sent som i tisdags förra veckan att gå ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna för att få regeringen att agera.

Vid en pressträff meddelade Vänsterpartiet att förhandlingarna med Moderaterna och Kristdemokraterna fortsätter om att få till en extra ändringsbudget med mer pengar än de fem miljarder kronor regeringen nu lovat.

– Vi avser att gå vidare med våra planer, vi har ett ansvar att försöka förhindra varje nedskärning och uppsägning. Vi fortsätter våra förhandlingar med M och KD, säger ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson (V), enligt Aftonbladet.