Under januari har både sjukvårdspersonal och anhöriga i Stockholm fortsatt slå larm om situationen på sjukhusen, den beskrivs med ord som ”kris” och ”krigszon”.

När Irene Svenonius (M), högsta politiska ansvarig i Region Stockholm svarar på kritiken och säger att vårdkrisen är under god kontroll” vet jag inte om jag ska sätta mig ner och börja gråta. Det känns som ett slag i ansiktet på alla som jobbar inom sjukvården i Stockholm. Men även för patienterna och deras anhöriga som upplever kaoset när de kommer till akutmottagningarna i regionen.

Det är inte ett så kallat it-problem på Karolinska i Huddinge som ställt allt på sin spets, som Irene Svenonius hävdar. Utan problemet är den dåliga planeringen och finansieringen av vården i Stockholm som pågått under många år. Ovanpå det kommer höstens varsel av 800 tjänster på Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. 

För regionledningen är det mycket viktigare att kunna erbjuda flera vårdval där man inte kan säkerställa att alla får vård på lika villkor eller att det är det bästa sättet att hushålla med medborgarnas skattepengar. 

Varje dag går personal hem med en klump i magen eller så gråter man, eftersom man vet att man inte har kunnat göra sitt bästa denna dag.

Varje dag går personal hem med en klump i magen eller så gråter man, eftersom man vet att man inte har kunnat göra sitt bästa denna dag. Men den största oron man känner är: Har jag glömt något? Har jag bidragit till att ha missat något som gjort att någon har lidit skada eller till och med dött? Och det har pågått under lång tid. 

Jag tror inte att det finns någon person, oavsett vilket yrke man har, som vill uppleva en sådan situation. Det är vi på golvet som står där med ansvaret när cheferna går hem för dagen eller när det är helg. Då får vi lösa de problem som akut dyker upp.

Så Irene Svenonius, ta ditt ansvar för sjukvårdspolitiken i Region Stockholm som ni ansvarat för i snart 14 år. Kom med lösningar, inte förklaringar som inte håller.

Ta av de rosafärgade glasögonen och se verkligheten som ni (M, L, KD, C, MP som styr efter det senaste valet med stöd av SD) har ställt till med.