Marie Wiberg, en av initiativtagarna till Undersköterskeupproret, säger att hon blev väldigt glad när hon läste om Kommunals krav inför avtalsrörelsen nästa år som i dag lämnades över till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

– Skulle man få igenom de här kraven skulle det bli ett otroligt lyft för alla undersköterskor och vårdbiträden, säger hon till Kommunalarbetaren.

Hon tycker att alla krav är bra, men lyfter särskilt fram att Kommunal kräver att delade turer ska börja kosta för arbetsgivarna, att de kräver en extra fridag inom en 10-dagarsperiod och att man ska se över bilaga J.

– Det är ju de här sakerna som många i Undersköterskeupproret har önskat, som högre lön, mer tid för återhämtning och de delade turerna. Jag kände när jag läste att äntligen, säger Marie Wiberg.

Hon hoppas att om arbetsgivarna skulle behöva betala för delade turer, skulle de inte längre vilja ha det och i stället öka bemanningen.

– Jag vet inte hur det är tänkt men om jag får tänka fritt så är det logiskt i mitt huvud att man ökar bemanningen då. 

Tobias Baudin och Lenita Granlund.

Arbetstider viktigaste frågan för Kommunal

Avtal

Kommunal kräver tre procent i löneökningar och utöver det en halv procent ytterligare till yrkesutbildade grupper inom vård, skola och omsorg. Exakt vilka grupper ska bestämmas lokalt – utöver utbildade inom vård och omsorg skulle det kunna röra sig om exempelvis barnskötare och kockar. Marie Wiberg tycker att det är ett bra krav. 

– Om det blir tydligt att man får högre lön om man har en utbildning, då blir det som en morot för folk att utbilda sig. Sen finns det ju supermånga jätteduktiga vårdbiträden som har jobbat länge och är minst lika duktiga som undersköterskor, men jag tycker ändå att det är bra att det ska löna sig med utbildning. 

Hon tror att Kommunal har stora chanser att lyckas få igenom sina krav. 

– Vi är en stark fackförening. Jag tror inte att Kommunal ger sig så lätt i de här förhandlingarna och det här är vad som behövs för att våra yrken ska bli attraktiva.

Marie Wiberg tror däremot att det blir en tuff avtalsrörelse och att SKR inte heller kommer att ge sig så lätt. Om det blir strejk tror hon att många inom Undersköterskeupproret kommer att välkomna det. 

– Skulle det bli en strejk så skulle de som verkligen efterlyser det att känna att äntligen lyssnar de på vad vi säger, och man tar till det starkaste vapnet som vi har. Och blir det strejk är det extra viktigt att vara medlem i Kommunal, för är man inte medlem får man ju inte samma förmåner.