Olofströms kommun ska liksom alla andra kommuner i landet bli en heltidsorganisation. När nästa års schema blev känt var det många kommunalare som sparkade bakut. Jobb varannan i stället för var tredje helg, fortsatt delade turer, resurspass och att fredagskväll inte ska räknas som helg. 

– Medlemmarna vill hellre ha längre pass och få vara lediga en extra dag, säger Butch Armini, ordförande för Kommunals sektion i Olofström.

I stället för att schemat läggs på varje enhet skulle det fastställas centralt, med mindre inflytande för den enskilde.

– Det är inte många som gått upp i heltid i Olofström. På min arbetsplats är det inte många som önskat heltid utan det ser ungefär likadant ut. Men vi ska ändå lägga om schemat fast det inte behövs, säger Butch Armini.

Många medlemmar har också uttryckt irritation över att informationen i bemanningshandboken inte har nått alla. Det har också skapat spekulationer om vad det nya schemat innebär.

För att reda ut vad som gäller bjöd Kommunal in socialnämndens ordförande och socialchefen till ett möte. Ungefär 100 medlemmar kom, vilket enligt Butch Armini är betydligt fler än vanligt.

– Det var mycket som kom upp. Många kunde visa sitt missnöje men också ställa frågor. Det var ett väldigt bra möte. Alla kunde bli hörda.

Under mötet meddelade socialnämndens ordförande Miroslav Mirulovic (S) att kommunen ska ta ett omtag.

– Jag har förstått att informationen inte har kommit ut bra. Det har blivit olika budskap. Jag fick höra att någon trodde att den kunde få sparken om den inte gick upp till heltid och det stämmer självklart inte, säger han.

Han ska nu se till att alla får samma information om heltidsorganisationen, både genom möten med förvaltningsledning, men också genom att själv berätta när de anställda får jullunch under veckan.

Hur schemat blir nästa år återstår att se. Enhetscheferna ska i samråd med fackliga företrädare ta fram scheman.

Att samverka och se till att medarbetare har rätt till delaktighet är ju en självklarhet. Varför har inte det skett hittills?

– Det har gått för fort helt enkelt. Vi får ta de lite lugnare så att alla är med.