Hot och våld är många bussförares vardag. Nyligen skrev Kommunalarbetaren om bussföraren Samir Tahir från Uppsala som blev misshandlad efter att han påtalat att en grupp ungdomar skulle visa biljett.

Regeringen vill att det ska ge strängare straff att utsätta blåljuspersonal för hot och våld. Inga-Lill Sjöblom, som är riksdagspolitiker för Socialdemokraterna och till yrket boendeassistent, anser att även bussförare borde omfattas av en sådan lagstiftning, vilket hon skrev i en debattartikel i Aftonbladet.

– Bussförare tar oss dit vi vill över hela landet. Det är ett utsatt och ensamt jobb. Att utsätta bussförare för hot och våld borde ge strängare straff. När en buss drabbas av stenkastning och får ställas av så drabbas vi allihop, säger hon till KA.

Du skriver i debattartikeln att du vill driva frågan i riksdagen, hur?

– Genom att ta upp frågan under frågestunder, skriva motioner och att bedriva ett opinionsarbete.

Många bussförare och även Kommunal påtalar att bussförare borde slippa biljettviseringen eftersom det ofta är då hotfulla situationer uppstår.

Hur kan man arbeta för att undvika att hotfulla situationer uppstår?

– Bussbolaget borde låta någon annan ta hand om viseringen, eller att man alltid ska vara två på bussen. Om någon inte vill betala så borde man snabbt kunna larma så att någon annan än föraren kan ta hand om personen vid nästa busshållplats, säger Inga-Lill Sjöblom.