– Jag har fortfarande ont i revbenen, jag fick sprickor i två revben. Ögat och nästoppen fick också sparkar, jag har blåmärken, säger Samir Tahir som i tisdags kväll blev misshandlad vid Resecentrum i Uppsala.

Samir Tahir bedömer att det var tio till tolv ungdomar som deltog i misshandeln. Enligt regeln är det tillåtet att kliva på bussarna genom bakdörren fram till klockan 18. Klockan var omkring 20 när gänget gick på bussen just genom bakdörren.

Samir Tahir ropade ut i mikrofonen att de måste gå på där fram och visa biljett. Inte heller andra gången han ropade hände något. 

– Jag ville inte ha tjafs för det var familjer och barn i bussen. Så jag klev av min plats för att gå och prata med dem i lugn och ro. Ett par av dem lämnade bussen men några puttade på mig, när jag vände mig om sparkade en av dem mig över ögat och sen höll jag i honom för att inte få mer sparkar, de andra blandade sig i och jag fick massor av sparkar på ryggen, magen, över ögat och huvudet också. 

En kollega till Samir tog sig in i bussen och gjorde anrop från förarplatsen. Då kom vakter och polis efter att misshandeln upphört. Samir har polisanmält händelsen.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Aldrig såhär allvarligt men jag har fått hot tidigare. 

Vad skulle du göra om något sådant hände igen?

– Jag skulle aldrig lämna bussförarplatsen, aldrig. Vi har en regel om att inte lämna förarbåset men jag visste inte om det. I dag fick jag tydlig information om det.

Det har gått två dagar sedan misshandeln och i kväll ska Samir Tahir köra buss igen.

– Jag känner mig trygg. Vi har bra samarbete med vår arbetsgivare så jag känner mig jättetrygg. Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb.

Jafar Sarehkhani, skyddsombud.
Jafar Sarehkhani, skyddsombud.

Samir Tahir säger att han fått mycket stöd både av sin arbetsgivare, Gamla Uppsala buss, och Kommunal. Jafar Sarehkhani är skyddsombud på arbetsplatsen. 

– Hot och våld har blivit vardagsmat inom det här yrket. Den här händelsen var mer dramatisk men hot, våld och kränkningar har blivit vanligt förekommande.

Efter samråd med sina kolleger lade Jafar Sarehkhani skyddsstopp på biljettvisitering vid just Resecentrum, eftersom det är många linjer och många resenärer där. Men i dag beslöt Arbetsmiljöverket att häva skyddsstoppet efter ett möte med Kommunal och arbetsgivaren.

– Jag har förtroende för inspektörerna men det är tråkigt att de häver skyddsstoppet, vi släpper inte den här frågan. Om det skulle inträffa igen så lägger vi skyddsstopp igen. 

Kommunal vid Gamla Uppsala buss driver sedan tidigare frågan om att bussförare ska slippa visitera biljetter, något de tycker att biljettkontrollanter ska sköta.

– Vi har påtalat i tio år att vi skulle slippa visering av färdbevis och lägga vår tid på service i stället. Vi vill inte tjafsa med resenärer, det skapar oro hos bussförarna. De vill inte riskera sina liv för en biljett.

Jafar Sarehkhani tycker också att det är ett problem att det är tillåtet att använda bakdörrarna mellan klockan 06 och 18. Det är extrajobb för bussföraren att tala om för resenärer vad som gäller. 

– Vi nöjer oss inte, vi ska ha ett nytt möte med Arbetsmiljöverket om ett par veckor och vi ska se var det här hamnar. Vi vill inte beskylla vår arbetsgivare, vi har en samverkan.