I förmiddags offentliggjorde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att han avgår vid LO-kongressen i juni nästa år. För Kommunals ordförande Tobias Baudin var det ingen överraskning:

– Karl-Petter berättade för mig när han blev vald att han inte skulle sitta längre än två perioder. Sedan har det blivit allmänt känt i dag. Jag respekterar beslutet även om han gärna hade fått fortsätta längre. Han är en fantastisk talare och har kunnat entusiasmera människor runt omkring sig, säger Tobias Baudin.

Vem som än blir vald till ny LO-ordförande kommer inte ha en lätt uppgift.

LO-samordningen sprack i förra veckan. Allt fler LO-medlemmar uppger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Sverige har en S-ledd regering som för en borgerlig politik samtidigt som LO sitter med resten av arbetsmarknadens parter för att komma överens om inskränkningar i LAS, Lagen om anställningsskydd.

Vad behöver LO framåt?

– I dag står ju Kommunal utanför samordningen och LO behöver en ordförande som lyckas samla alla 14 förbund. ”Enade vi stå, söndrade vi falla” brukar man säga och det kanske inte är fullt så illa så att vi faller ihop totalt men vi blir svagare när vi inte håller ihop. Så förhoppningsvis får vi en ledning som kan få oss att hålla ihop, inte minst i avtalsrörelsen och samordningen.

Tobias Baudin.

Nu lade LO-ledningen fram ett förslag som jag inte kunde bära hem till medlemmarna och se dem i ögonen. Det är vi såklart missnöjda med.

Tobias Baudin

Är det ett misslyckande för Thorwaldsson att samordningen sprack?

– Det är ett misslyckande för oss alla. Vårt mål var också att komma överens. Det var min ingång, men inte till vilket pris som helst. Nu lade LO-ledningen fram ett förslag som jag inte kunde bära hem till medlemmarna och se dem i ögonen. Det är vi såklart missnöjda med.

Vilka egenskaper bör den nya LO-ordföranden ha?

– Självklart en god agitator, det är viktigt. Vara en person som går igenom tv-rutan och som funkar medialt. Det blir allt viktigare. I kombination med att hålla ihop förbunden. Att få alla förbunden att känna att vi har ett mervärde i LO.

Tobias Baudin sitter i valberedningen tillsammans med Susanna Gideonsson från Handels, som är sammankallande, Malin Ackholt från HRF, Marie Nilsson från IF Metall och Patrik Östberg från Byggnads. 

– Vi har redan börjat jobba, säger Tobias Baudin.

Jag skulle inte ha något emot att det blev någon från Kommunal.

Tobias Baudin

Spelar det någon roll om LO:s nya ordförande blir en man eller en kvinna?

– Det viktigaste är helheten i ledningen. Kön är en sak, vilket förbund är en annan. Olika kompetenser som behövs, ordföranden är ju ansiktet utåt och det är väldigt viktigt vem det blir. Men det är för tidigt att spekulera om vem det blir.

Vill du se någon från Kommunal på posten?

– Jag skulle inte ha något emot att det blev någon från Kommunal.

Är du intresserad av jobbet?

– Nej. Jag är inte i det närmaste färdig med vad jag vill göra för Kommunal, och att vara ordförande för Kommunal och alla fantastiska välfärdsarbetare … det finns ingenting finare jag kan tänka mig än det. Det tänker jag fortsätta vara ett bra tag framöver.

Karl-Petter Thorwaldsson valdes till LO:s ordförande 2012.