De stegar för bättre hälsa
Det är tungt att jobba i äldreomsorgen. Undersköterskan Gunnel Ahlman i Göteborg ville göra något som svetsade samman gruppen. Resultatet blev en stegtävling som arbetsgivaren betalar för.
Gunnel Ahlman jobbar på Högsbotorpshemmet i Göteborg. Innan semestern började hon och några kolleger prata om att det vore dags att göra något tillsammans före de anställda.
– Vi började spåna loss och det kom upp allt möjligt som after work och chokladprovning, men vi kände att vi vill göra något som varade längre, säger Gunnel Ahlman, som arbetat i äldreomsorgen sedan 1980. Hon är också skyddsombud.
Det kom upp tankar om deras hälsa och att eftersom jobbet är tungt kan det vara lätt att bara gå och lägga sig på soffan.
Innan semester hade några deltagit i loppet Vårruset.
– Då pratade vi om att ta det vidare på något sätt och så landade det till slut i att vi ville göra en stegtävling.
Genom företaget Tappa AB kan man kan anmäla sig till en stegtävling där deltagarna under en tidsperiod har som mål att virtuellt gå mellan Valencia till Barcelona. Det motsvarar 10 000 steg varje dag under sex veckor. Tävlingen pågår till och med den 31 oktober.
Gunnel och en kollega pratade med en hälsoutvecklare i deras stadsdel och blev peppade.
– Vi satte ihop en projektplan och en film och fick sedan träffa ledningsgruppen. Sedan fick vi beskedet att ”det här betalar vi”. Det känns jätteroligt.
Hittills har drygt 300 anmält sig och arbetsgivaren har betalt 300 kronor plus moms för samtliga.
– Vi har också utmanat de andra äldreboendena i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo. Vi är snart åtta lag, säger Gunnel, som själv har gått 218 kilometer och beräknar att hon är framme i Barcelona den 23 oktober.
Vi har tagit ansvar för vår hälsa och visar att vi gör någonting. Nu är det dags att arbetsgivaren tar upp tråden.
Hon tycker att det har blivit en positiv skillnad.
– Jag sover bättre. Har jag en ledig dag går jag ut. Missar jag en spårvagn så går jag i stället. Jag tar en omväg om jag ser att jag inte nått upp till mitt stegmål. Det känns även i personalen: ”Ska vi gå ut och gå” säger många.
Gunnel och hennes kollega Paulina Wedberg, ska försöka få till någon typ av fortsättning efter att tävlingen är slut. De ska träffa idrotts- och föreningsförvaltningen för att bolla idéer.
– Det vore tråkigt om vi bara lade av.
Gunnel hoppas nu att personalens initiativ ska påverka arbetsgivaren.
– Vi har tagit ansvar för vår hälsa och visar att vi gör någonting. Nu är det dags att arbetsgivaren tar upp tråden. Jag skulle vilja att vi kunde få träna på arbetstid. Vi har ju friskvårdsbidrag och det är bra, men alla vill inte köpa gymkort.
Det går att följa Gunnel Ahlman och hennes kolleger på instagram: @tappatrampetafh