I dag hålls en världsomspännande manifestation för klimatet.

När Greta Thunbergs Fridays for future uppmanade de fackliga organisationerna att utlysa klimatstrejk fick hon kalla handen både från LO, TCO och Saco. 

Strejkvapnet ska inte användas på det sättet var svaret. Den fristående fackföreningen Syndikalisterna har dock gjort en annan bedömning och varslat sina medlemmar om strejk. 

Även om LO-förbunden inte vill se någon klimatstrejk uppmanar de ändå sin medlemmar att delta i manifestationerna om de vill, och om de får ledigt från jobbet. 

Några fackförbund låter också de egna anställda manifestera på betald arbetstid. 

– Vi tycker att det är självklart att de som vill ska få manifestera för en god sak. Vi är en arbetsgivare som kan tillåta att medarbetarna gör det på arbetstid och då ska vi föregå med gott exempel, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels.

Även IF Metalls anställda får klartecken att delta i dagens manifestationer på arbetstid. 

– Vi uppmuntrar alla medlemmar att delta i manifestationen efter överenskommelse med sina arbetsgivare, och då gäller samma sak även för våra anställda. Vill man gå och manifestera ser vi bara positivt på det om det inte krockar med andra åtaganden, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall.

De anställda på Kommunal måste däremot, liksom medlemmarna, först komma överens med sin närmsta chef om de vill manifestera.

Inte heller Byggnads har fattat något beslut om att alla deras anställda får delta.

Förbundet har dock tidigare sagt att de står bakom de medlemmar som vill be sina arbetsgivare om ledighet för att delta. 

Artikeln är tidigare publicerad av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.