I somras kom Arbetsmiljöverket med sitt föreläggande. Senast sista september ska kommunen ha ordnat en större utegård för barnen vid förskolan Freden. Annars får kommunen betala 100 000 kronor i böter.

I dag är utegården 1 200 kvadratmeter.

Men kommunen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Verksamhetschef Ulrika Norberg Eriksson säger att det bland annat beror på att föreläggandet kan bli prejudicerande för alla förskolor i kommunen och hela landet.

– Det skulle kunna få stora konsekvenser. Många gårdar är mindre än Arbetsmiljöverkets rekommendation på minst 3 000 kvadratmeter. Därför har vi utnyttjat möjligheten att överklaga, förklarar hon.

Anneli Johansson har länge kämpat för en större utegård vid förskolan. Som skyddsombud lämnade hon till slut in en 6.6.a-anmälan till Arbetsmiljöverket och fick rätt.

Hon tror att överklagan beror på att det har gått prestige i det hela från kommunen sida.

– Vårt förslag är att öka gården med 1 000 kvadratmeter. Det är bara att sätta i några nya staketstolpar och fästa nät runt dem för att göra gården större. Istället lägger de ned tid och pengar på att överklaga. Det är obegripligt.

Ulrika Norberg Eriksson håller inte med om att det handlar om prestige från kommunens sida.

– Nej, det får stå för Anneli Johansson, säger hon.

Anneli Johansson tänker inte ge sig, hur det än går med överklagandet. 

– När föreläggandet kom blev jag så glad. Det var ett bevis på att ett skyddsombud kan påverka genom att göra en 6.6.a-anmälan. När överklagandet kom kändes det surt. Men det finns ingen anledning att ge upp. Jag tänker fortsätta kämpa för en större utegård, för barnens och personalens skull, säger hon.