Miljarder saknas för att klara bemanningen i välfärden
Det generella statsbidraget till kommuner och regioner höjs med 5 miljarder nästa år. Men det är inte mer än vad regeringen tidigare utlovat.
– Det behövs dubbelt så mycket för att bara behålla samma bemanning som i dag, säger Annika Wallenskog på SKL.
I dag presenteras den S- och MP-ledda regeringens budget för nästa år, som de förhandlat fram tillsammans med samarbetspartierna C och L. Det som har störst betydelse för många kommunalare är hur mycket pengar som tilldelas kommuner och regioner (hette tidigare landsting).
Regeringen skriver i ett pressmeddelande att de tillförs stora tillskott.
”Det skapar möjligheter för kommuner och regioner att bland annat anställa fler och stärka vården, skolan och omsorgen”, skriver regeringen.
Men på arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting är man inte imponerad. SKL har i flera år larmat om ett stort behov av ökade resurser till offentlig sektor. Enligt deras beräkningar saknas 30 miljarder fram till år 2022 för att bara behålla samma bemanning som idag.
Liknande slutsatser har gjorts av statliga Konjunkturinstitutet och finansdepartementet.
– Det innebär att det skulle behövas dubbelt så mycket som regeringen nu skjuter till, säger Annika Wallenskog på SKL.
Hon menar att det inte ens är riktigt sant att kommuner och regioner får fem extra miljarder, eftersom regeringen samtidigt tagit bort patientmiljarden till sjukvården.
– Det är ett problem att det inte blir tydligt för medborgarna hur mycket mer pengar som regeringen avsätter.
Regeringen ger nästa år mer pengar till de kommuner med som har tagit emot många flyktingar, vilket välkomnas av SKL. Även kommuner med socioekonomiska utmaningar tillförs pengar.