Så vill LO göra Sverige mer jämlikt
LO har 115 förslag för att göra Sverige mer jämlikt. Bland kraven finns satsningar på förskola och fritids.
– Sverige var världens mest jämlika land på 80-talet. Vårt mål är att vi ska vara det igen senast år 2030, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
De 115 punkterna i LO:s jämlikhetsrapport handlar bland annat om rättvisare skatter, höjda ersättningar till arbetslösa och sjuka, höjda pensioner, fler hyresrätter med låga hyror, tryggare jobb på heltid utan delade turer, satsning på utbildning i svenska och andra insatser för bättre integration samt bättre facklig organisering.
Förskolan och fritids lyfts fram särskilt i rapporten.
– Forskning visar att insatser som sätts in tidigt har mycket större möjlighet att kompensera för uppväxt under knappa och svåra omständigheter, sa Karl-Petter Thorwaldsson när rapporten presenterades vid en pressträff i LO-borgen.
Den senaste LO-kongressen, år 2016, beslöt att denna jämlikhetsrapport skulle göras.
– Vi är det land inom OECD där klyftorna ökar snabbast. Sverige är inte längre världens mest jämlika land. Vi har halkat ned till en tiondeplats. Sverige är sämst i Norden på jämlikhet, sa Karl-Petter Thorwaldsson vid pressträffen.
Han menar att utvecklingen går att vända. Men att läget i politiken är för låst för att i dag komma till rätta med de växande klyftorna.
– Det är en paradox. Sverige har aldrig varit rikare. Men de politiska blocken blockerar varandra med sina prioriteringar.
Karl-Petter Thorwaldsson sa att LO:s uppdrag nu inte är över för att jämlikhetsrapporten med de 115 punkterna har presenterats.
– Nu börjar arbetet med att få dem förverkligade, förklarade han.