Av närmare 100 ansökningar om arbetstillstånd hos assistansbolag sedan 2015 i Örebro län har utländska medborgare fått avslag i nästan var tredje fall på grund av misstankar om fejkade anställningar, rapporterar P4 Örebro.

– Personen kan till exempel ha betalat för att få ett anställningserbjudande och på så sätt få resa in i Sverige på ett smidigt sätt, säger Erik Holmgren, enhetschef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet, till P4 Örebro.

– Det kan också handla om att det finns en överenskommelse om att man ska betala tillbaka pengar till arbetsgivaren, att man betalar sin egen lön för att få ett permanent uppehållstillstånd till slut, säger Erik Holmgren.

Kommunalarbetaren och tidningen Arbetet avslöjade i våras omfattande fusk i hemtjänstföretaget Enklare Vardag, där det bland annat handlade just om hur anställda tvingades betala tillbaka delar av lönen av rädsla för att tvingas lämna landet. Det fanns även uppgifter om anhöriga till företagets vd som fått arbetstillstånd utan att jobba i företaget.

Erik Holmgren på Migrationsverket bekräftar att man misstänker att det i vissa fall är så att assistansbolagen säljer tillstånd till personer som vill stanna i Sverige.

– Absolut. Vi pratar om bolag som drivs av ekonomisk vinning och då kan man fråga sig varför de skulle betala ut lön till en person som inte jobbar där, säger han.