Peter Gustafsson.

Peter Gustafsson.

Hur ser din arbetsdag ut?

– Just nu så var jag på väg att köpa grillkol till friluftsdagen i morgon. Och så ska jag se till att det finns tillräckligt med blåbärssoppa. Men det kan vara så olika, ingen dag är den andra lik. Ena dagen kan de ringa från förskolan och be om hjälp att sätta upp en hylla. En annan dag var det en mus i omklädningsrummet, och då var det jag som fick jaga ut den. Det kan hända precis vad som helst!

Vad är roligast med att vara vaktmästare?

– Att jobba med barnen. Jag har varit här i 18 år nu, de senaste åren har det blivit mer att jag får hjälpa till med dem. Det är flexibelt att vara vaktmästare, ett serviceyrke. När jag inte har något akut som måste göras så rycker jag gärna ut och tar andra uppgifter. Häromdagen var det en elevassistent som var borta, då hoppade jag in och hjälpte den eleven. Eller så åker jag med när treorna ska bada. Och jag kan hjälpa till i träslöjden om det behövs.

Det sägs att du är glad jämt – blir du aldrig sur på jobbet?

– Nej, jag blir inte sur, men det kan vara en utmaning ibland om många vill ha saker gjorda samtidigt. Eller när någon har pangat en ruta, då blir jag besviken. Det tar en halv dag att sanera klassrummet, ringa polisen och glasmästaren. Det är så meningslöst.

Om hjälten

Nominerad av: Rose Akdogan, arbetskamrat.

Motivering: ”Vår vaktmästare Peter Gustafsson är en riktig kämpe. Vi kallar honom allfixare och räddare i nöden. Han är alltid glad och frågar hur man mår. Han har ensam ansvar för en hel skola och tre förskolor. Jag tycker att han borde uppmärksammas för all kraft han lägger på att få saker och ting att funka. Utan honom stannar hela verksamheten.”