Tidigare i år rapporterade SVT Blekinge om kritik mot hemtjänstföretaget Gertrud Care. Ett antal tidigare anställda hos företaget i Karlskrona vittnade om att de inte fått rätt löner. Det handlade om 10 000-tals kronor som de blivit utan. Kommunal inledde förhandlingar med företaget för ett antal medlemmar. De är ännu inte avslutade.

Personal har också berättat att de har delat ut medicin utan delegering. Det fick Karlskrona kommun att dra in företagets rätt att dela ut medicin. Personal har också berättat att det fuskas med arbetstider och tidsregistreringar, till exempel genom att man tar betalt för en halvtimme när man bara har varit hos kunden i en kvart.

Nu har det kommit uppgifter om brister också i Kalmar. SVT Småland har varit i kontakt med flera före detta anställda som berättat att de inte har fått lön. En person berättar också att företaget tar betalt för tid som inte utförts. Eftersom schemat är så tight måste personalen dra ner på kundernas tider för att hinna med alla.

– Du skulle vara på tre olika ställen inom en timme ibland. Man var sönderstressad, berättar den före detta anställda för SVT.

Inga pengar i plånboken.

Hemtjänstpersonal: Vi fick fel löner

Löner

Kommunals ombudsman som driver ärendena för personalen i Blekinge, säger till SVT att de inte har några liknande fall som rör Kalmar. Inte heller Kommunal i Kalmar känner till något sådant. Däremot känner det regionala skyddsombudet Andrew Almqvist igen uppgifterna om tighta scheman.

– Man upplever att det är pressade tider så att man inte hinner med det man ska. Man ska tära på sina raster, far fram och tillbaka och känner att tiden inte räcker. De säger att det inte finns tid för körtider, säger Andrew Almqvist till KA.

Han har uppmanat medlemmarna att inte använda sina raster för att hämta in tiden och att meddela så fort som möjligt om de märker att de inte kommer hinna med allt under sin arbetstid. Till arbetsgivaren har han påpekat att de måste göra en prioritetsordning för varje ärende.

– Om det är fyra besök kvar men man vet att man bara hinner två, hur gör vi då? Det måste arbetsgivaren ha svar på, säger han.

Förra året fick Gertrud Care kritik av Arbetsmiljöverket för brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Andrew Almqvists bild är att verksamhetschefen i Kalmar vill att det ska bli rätt. Men han kommer göra oanmälda besök i verksamheten framöver för att kontrollera arbetsmiljön.

– Det hade arbetsgivaren inga problem med. Jag försöker lägga skriverier bakom mig, vill de göra rätt så ska vi fokusera på det, säger Andrew Almqvist.