Tidigare anställda på Gertrud Care berättar för SVT Nyheter Blekinge att det rör sig om tiotusentals kronor i utebliven inkomst. En person säger sig ha gått miste om 45 000 kronor.

– Det kan vara storhelger då man bara fått hälften av det man ska ha betalt, eller kvällar då det fattats ob-tillägg. Inte vid någon lön har jag fått ut pengar alla de timmar jag har jobbat, säger en person till SVT.

Anställda berättar att de inte fått tillgång till det digitala system som bara vissa anställda har tillgång till. De har i stället fått fylla i sina tidrapporter manuellt. När de påpekat att löneutbetalningarna har blivit fel ska de ha fått höra att pengarna sätts in nästa månad, eller att de inte har jobbat så mycket som de rapporterat.

Kommunal har inlett förhandlingar för flera anställda, men kan i nuläget inte kommentera ärendet.

– Vi är i förhandling, men vi är i ett känsligt läge just nu, säger Anna Bexell, som är ombudsman på Kommunal Sydost, till KA.

Hemtjänstföretaget Gertrud Care, som bedriver hemtjänst i flera kommuner i Blekinge samt i Kristianstad, förnekar att de gjort fel.

– Vi vill dementera det här. Tjänstgöringsrapporten måste vara korrekt ifylld. Det finns anställda som lämnar in rapporter som vi hittar fel i. Där har vi en skyldighet att se till att allt blir rätt och ge ut det på nästa lön, säger vd:n Gertrud Wieselblad till SVT.