Therese Carlberg och Luciane Höög hemma hos Kerstin Stråt.

Therese Carlberg och Luciane Höög hemma hos Kerstin Stråt.

– Soft tilt, sade du? Gud, vad bra, kan man beställa en sådan!

Undersköterskorna Luziane Höög och Therese Carlberg blir eld och lågor när de får höra att Karlstad kommun köpt in ett hjälpmedel som hjälper en brukare att vända sig i sängen utan att personalen behöver belasta kroppen.

De jobbar på Kronoparkens hemtjänst och börjar bli vana vid välfärdsteknik och smarta hjälpmedel sedan projektet startade 2016. Båda två har också varit med i Kommunals referensgrupp till Kommunals rapport om välfärdsteknik som kom ut i mars.

– Vi har varit positiva till det här från början. Vi är många unga som jobbar och vi vågar genomföra förändringar, säger Luziane Höög, som är grupp­ledare på hemtjänsten.

– Kanske kan välfärdstekniken göra att vårt jobb får högre status?

Den intelligenta duschen gör att rörelsehindrade kan duscha själva.

KA träffar dem tillsammans med Pia Adenmark som varit ansvarig för projektet med välfärdsteknik i Karlstad fram till våren 2019. Projektet har finansierats av Europeiska regionala utvecklingsfonden tillsammans med andra kommuner i Värmland och Norge.

Startpunkten för att införa mer välfärdsteknik var att erbjuda tjänster som bidrar till att brukaren kan klara sig själv så länge som möjligt.

– Vi har varit tvungna att förändra sättet vi bedriver vård och omsorg på, säger Pia Adenmark.

Det handlar om att personalen inte ska göra sådant som brukaren klarar själv, utan i stället uppmuntra och träna dem att bli mer självständiga. Arbetssättet har även påverkat biståndsbedömningen där det numera står vad personen verkligen inte klarar själv. Där kommer teknik och hjälp­medel in som hjälper brukarna – och personalen.

– Det här har ändrat mig jättemycket. Tidigare har vi inte alltid frågat eller funderat på vad vi ska hjälpa till med, vi har bara kört på. Nu stöttar vi dem att bli mer självständiga, säger Therese Carlberg.

En digital läkemedelsfördelare.

Therese berättar om en dam som från början var alldeles stel i kroppen och gjorde väldigt lite själv. Sedan de uppmuntrat henne att försöka göra små saker själv så kan hon numer klä på sig själv.

Hur viktigt har det varit att personalens arbetsmiljö också gynnas genom satsningen på välfärdsteknik? 

– Vi vet att det är enklare för personalen att ta till sig välfärdstekniken om de också ser vinningar i sitt arbete. Från början var kundernas självständighet och trygghet det primära, men efter ett kort tag kunde vi se att det ofta blev bra även för personalen, säger Pia Adenmark.

Projektet började med att Pia Adenmark satte ihop en arbetsgrupp på Kronoparkens hemtjänst. Att den hemtjänstgruppen valdes ut beror på att den har en väl fungerande organisation.

– Är det kaos blir det mycket svårare, säger Pia Adenmark.

Matrobot.

De anställda frågade brukarna vad de tyckte var viktigast att klara själva. Svaret nästan alla fick var det intima: att duscha och gå på toaletten.

– När vi sedan frågade personalen om hur arbetsmiljön är i de situationerna så visade det sig att det är just intimsituationerna som är jobbigast.

Resultatet av det blev att erbjuda dusch- och torkbidéer som finns tillgängliga för personer som har hemtjänst eller särskilt boende. Det är en toalett som både tvättar och torkar rent så att den enskilda klarar att gå på toaletten utan hjälp.

På Resurscentrum, som har flera verksamheter inom äldreomsorg, finns dessutom en robotdusch där rörelsehindrade personer kan styra duschen med en fjärrkontroll. Här finns också visningsmiljöer dit brukare och personal kan komma och prova hjälpmedel så som pådragare för stödstrumpor, robotdammsugare och en matrobot.

– Det har blivit färre som har hemtjänst, men vi vet inte ännu om det beror på vårt nya arbetssätt, säger Pia Adenmark.

Strumppådragare för stödstrumpor.

För att hitta rätt införs välfärdstekniken på prov och sedan utvärderas den. Alla hjälpmedel fungerar inte för alla. På Kronoparkens hemtjänst har brukare fått prova på digitalt läkemedelsskåp och benlyft som gör att en person kan ta sig upp och ned i sängen själv.

– Det fungerade inte när man har rullstol, så en brukare kunde inte använda det. Nu vet vi hur den fungerar och för vilken kund den kan tänkas fungera för, säger Therése Carlberg.