”Nu är jag vikarie på städsidan. Jag börjar åter som säsongsarbetare den 1 maj. Då sköter jag grönområden, rensar rabatter och klipper häckar i ett bostadsområde.

Jag har varit säsongsarbetare sedan 2013. Under de här åren har jag antingen fått förlängda dagar på säsongsarbetet eller arbetat inom lokalvård.

Fördelen med att vara säsongsanställd är själva jobbet och de härliga kollegerna. Vi är ett gäng som återsamlas varje år även om alla inte arbetar inom samma område.

Christopher Bäcktorp och Mahmoud Alkwas, två av många som jobbar under osäkra villkor.

Osäkra villkor

Osäkra villkor för tillfälligt anställda

Nyheter

Nackdelen är att i början var säsongsanställningen för kort, fem månader, vilket inte räckte för a-kassa. Nu är det förlängt till sex månader vilket är bra.

En nackdel är att det kan vara svårt att få lån eller teckna hyreskontrakt.

De har erbjudit mig fast jobb som jag har tackat nej till. Det är lätt att bli för bekväm med att ha ett sådant här jobb som man trivs med. Jag vill plugga vidare och mitt mål är att bli polis.”

 

Fotnot: Granskningen av villkoren för tillfälligt anställda är ett samarbete mellan Kommunalarbetaren och Arbetet, som båda ingår i LO Mediehus. Läs fler berättelser om osäkra arbetsvillkor här.