Hemtjänsten i Nybro ska ingripa vid olyckor
Det brinner för fullt i containern utanför huset. En undersköterska står stadigt framför den och kämpar med släckutrustningen. Någon minut efteråt är bara rök kvar. Nattpatrullen i Nybro kommun har fått nya arbetsuppgifter.
Det syns direkt att det har hänt något med hemtjänsten. Saftblandarna på biltaket, rejäla arbetsskor med stålhätta och arbetskläder med breda reflexband visar att undersköterskan Carola Täck och hennes kolleger i nattpatrullen ska göra mer än hemtjänstpersonal brukar göra.
Från och med natten mellan 24 och 25 april kommer de att kunna larmas ut av SOS Alarm för att hjälpa till vid trafikolyckor, ta hand om medvetslösa personer eller göra en första insats vid bränder om de är i närheten av det som hänt. Tanken är att det ska höja säkerheten för alla dem som bor på landsbygden runt Nybro.
Carola Täck kör en av kommunens fyra nattpatrullbilar och det är inte ovanligt att hon kör 20 mil på en natt. Redan i dag händer det då och då att de är först på plats när något händer.
– Själv var jag med när en rattonykter förare körde av vägen. Och jag har kolleger som varit med vid en vildsvinsolycka och vid en brand i en lada. Nu har vi bättre kunskaper och utrustning att hjälpa till om vi råkar ut för det.
I två år har hon och hennes drygt 35 kolleger utbildats för att klara av den utmaningen.
– Utbildningen var helt fantastisk. Den har brandmännen stått för. Vi har lärt oss mycket om att tänka på säkerhet kring trafikolyckor, hjärt- och lungräddning för barn och så. Men det svåraste har nog varit Rakel – deras kommunikationsradio. Vi är vana vid att ta hand om människor men inte med teknik.
Men alla har inte varit för förändringen.
– Nej, det har varit mycket diskussioner om vi verkligen ska göra det här. Men nu efter utbildningen verkar de flesta tycka att det blir bra och lite spännande.
Larmen från SOS Alarm kommer inte att gå ut till alla bilar utan bara till den bil som är närmst.
– Och vi kommer att kunna säga att vi inte hinner. Våra kunder går ju förstås först. Vi ska ju inte heller ta över räddningstjänstens och ambulansens jobb utan bara kunna vara snabbt på plats och sedan lämna över till dem när de kommer.
Jag vet inte hur jag reagerar, om man blir helt paralyserad eller om man blir en superhjälte.
Patrullerna har redan fått nya bilar som är utrustade med bland annat hjärtstartare, två brandsläckare, varningsreflexer att sätta upp kring olyckor och bra sjukvårdsmaterial.
– Ja, de kör vi redan, men det är inte förrän då i slutet av april som SOS Alarm kan larma ut oss.
Har ni några begränsningar för vad ni får göra?
– De har verkligen tryckt på att vi inte får göra något om vi inte är trygga. Vi får bland annat inte ingripa i bränder om vi tror att det finns gastuber på platsen som i husvagnar eller verkstäder.
Själv är Carola lite spänd på sitt första larm.
– Vi har ju tränat olika scenarier, men jag har ju inte varit på något på riktigt än. Så jag vet inte hur jag reagerar, om man blir helt paralyserad eller om man blir en superhjälte.