Från 1 april är det inte längre möjligt att få skatteavdrag för sin fackföreningsavgift. För den som har en hög fackavgift är skillnaden ganska stor. Den som betalar 500 kronor i månaden har med skatteavdraget betalat 375 kronor.

I det beslut som fattades av riksdagen i mars fanns ett kryphål. Betalade man sina fackavgifter i förväg för april, maj och juni eller ännu fler månader framåt i tiden senast den 31 mars, fick man skatteavdrag också för de månaderna.

Enligt Kommunals ekonomichef är det sammantaget bara några få kommunalare som betalat in i förväg:

– Det rör sig om 10-20 stycken som har betalat in i förskott. Många av dem har betalat in avgifter för hela året. Det handlar om människor som antagligen läst om att den här möjligheten fanns, och som dessutom haft råd att betala i förskott. Det är det inte alla som har, säger Robert Eriksson.