Det är tisdag eftermiddag och från sjukhusbiblioteket på Lycksele lasarett ljuder skönsång. Det är Bellman, Beatles och ”Älska mig för den jag är”. Mycket skratt och glada tillrop. Det är Körakuten som har veckoträff. En kör för anställda på sjukhuset som har träffats och sjungit i snart 15 års tid.

– Vi skrattar i 15 minuter och sjunger i 45, säger Monica Sannsell.

Helene Rådberg.

”Jag är på sångkollo varje sommar”

Kultur

Hon är undersköterska på en avdelning med både medicinska och kirurgiska diagnoser och har precis flexat ut för att vara med på körträffen. De brukar vara 15–16 stycken som har möjlighet att komma samtidigt, men i dag är de något färre. Det är undersköterskor, sekreterare, skötare, sjuksköterskor och pensionärer som tidigare arbetat på lasarettet.

– Det är en väldig bredd och det är jättebra även i arbetssituationerna. Det underlättar förståelsen och kontakten när man redan känner varandra.

Monica Sannsell.

Men det är ändå för sångens skull som Monica Sannsell är med. Hon berättar om dagar som varit slitiga på avdelningen när hon känner att hon inte har någon lust eller ork att gå till kören. Men så går hon ändå.

– Och efteråt känner jag mig, pigg, glad och energifylld. Jag andas på ett helt annat sätt. När man sjunger måste man koncentrera sig här och nu och kan inte tänka på vad som varit under dagen eller vad som kommer i morgon. Dessutom skrattar vi mycket.

Medlemmarna i Körakuten är inte ensamma om att må bra av att sjunga. Enligt Svenska Körförbundet sjunger runt 600 000 svenskar i en kör. På några platser i landet har sjukskrivna kunnat få körsång på recept.

Den här tisdagen var det länge sedan kören träffades. Det har varit sportlov och därtill var körledaren upptagen en vecka. Då finns det mycket att prata om. Vad man gjorde på sportlovet. Saker som stått i lokaltidningen. Stämningen är uppsluppen.

– Hallå! Nu börjar vi, uppmanar körledaren.

Monica Sannsell.

Runt om i det trånga biblioteket tänjer kördeltagarna på sina kroppar för att varva ner och hitta rätt ställning. De värmer upp rösterna och stämbanden.

Biblioteket står öppet så att vem som helst kan titta in eller sitta utanför och lyssna. Två, tre gånger per termin har de planerade framföranden. Det kan vara i sjukhusentrén eller på olika avdelningar.

– Det är ju inte bara vi som sjunger som mår bra av det, vi ser när vi har lucia eller våravslutning att folk blir berörda. Att vi ger något som berör folk både på ett positivt och eftertänksamt sätt. Det ger jättemycket, säger Monica Sannsell.

När hon ska berätta om alla positiva saker som körsången ger i kroppen finns det nästan inget slut. Personal på sjukhuset som inte har arbetstidsförkortning (vilket Monica har) kan följaktligen använda sin friskvårdstimme till kören. Kultur på jobbet och friskvård i ett.

– Det sänker stresshormonet och stressnivåerna och det ska kunna påverka både blodtryck och immunförsvar. Men det viktigaste är att vi träffas och har roligt tillsammans, det gör ju också sitt för endorfinerna.

Monicas tips för att starta kör

  • ”Det spelar ingen roll om man hört att man inte kan sjunga. Glädjen ligger i att man vill sjunga – och tillsammans låter det bra oavsett.”
  • ”En bra körledare är jätteviktig. Vår körledare kommer från Musikskolan. Det går utan, men det kräver att någon annan tar stort ansvar.”
  • ”Vi hade pengar i personalklubbens kassa och fick bidrag från Kultur i vården vilket gjorde att vi kunde betala en körledare.”
  • ”Hör med arbetsgivaren om ni kan använda friskvårdstimmen till körsång.”