Det är nu snart två år sedan bussolyckan i Sveg som orsakade tre skolungdomars död. Rättegången mot bussföraren som körde bussen har nu pågått i två veckor, och i dag avslutades den. Bussföraren som körde olycksbussen är misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Åklagaren menar att bussföraren varit oaktsam och kört bussen trots att han varit trött och haft nedsatt koncentration. Nu yrkar åklagaren på villkorlig dom och dagsböter.

– Allting tyder på att bussen gått rakt av vägen och åkt rakt fram de första 40 metrarna. Det här styrker att det är en trötthetsrelaterad olycka, sa åklagare Mikael Bäckström under rättegångens sista dag i Borås tingsrätt, enligt Borås Tidning.

Bussföraren nekar till brott och förarens advokat Ulrik Smedberg anser att åtalet ska ogillas. Ulrik Smedberg lyfte under sin slutplädering att det i haverikommissionens rapport står att ”den direkta orsaken till att bussen körde av vägen har med säkerhet inte kunnat fastställas”. Till KA säger Ulrik Smedberg att åklagaren inte har bevisning som styrker påståendet att bussföraren varit trött under körningen.

– I svensk rätt går det inte att döma någon för något bara för att man inte hittar en annan orsak, säger Ulrik Smedberg.

Olyckan inträffade på morgonen efter att föraren arbetat hela natten och kört från Skene mot Klövsjö. En granskning som SVT:s program Plus gjort visar att körtiden som bussbolaget Bergkvarabuss beräknat till 9 timmar är omöjlig att hålla. Lars Engstrand, som är målsägarbiträde för anhöriga till en av de ungdomar som omkom, ville i sitt anförande under rättegångens sista dag också peka på bussbolagets ansvar.

– Det känns inte rätt att chauffören själv ska bära det här ansvaret. Bergkvarabuss var medvetna om den korta vilotiden och hans ovana vid nattkörningar. Det jag säger nu har ingen relevans i rättegången, men det visar att Bergkvarabuss har bidragit till brotten, sa han enligt Borås Tidning.

Bussföraren har avböjt att ge intervjuer. Men till KA säger Ulrik Smedberg att bussföraren mått dåligt sedan olyckan inträffat.

Samtidigt som rättegången pågått har bussförarens kollega Marlene Börgesson gjort en insamling till sin arbetskamrat. Hon säger att responsen varit stor sedan hon la ut ett inlägg på Facebook och startade insamlingen, som ska gå till en gåva.

– Han är en nära kollega till mig och vi har arbetat på samma depå i flera år. Det är en sådan traumatisk olycka, det är otroligt sorgligt. Responsen har varit jättestor och bussförare från hela Sverige har slutit upp och velat bidra till insamlingen, säger Marlene Börgesson.

Marlene Börgesson berättar att den allvarliga olyckan påverkat henne och arbetskamraterna på bussdepån.

– Olyckan har såklart påverkat alla oss kolleger, det vore konstigt annars. Men jag tycker vi har fått en bra stöttning från företaget. Direkt efter olyckan kopplades företagshälsovården in och även nu i samband med rättegången har vi fått den stöttning vi behövt, säger Marlene Börgesson.

Bussföraren är tillbaka i sin ordinarie tjänst som skolskjutschaufför. Domen mot bussföraren meddelas den 17 april.