Olyckan skedde i Sveg i Härjedalen för nästan två år sedan. Högstadieelever från Skene i Västergötland var på skolresa till Jämtland för att åka skidor. Bussen körde av vägen och välte. Tre ungdomar dog och över 20 fick vårdas på sjukhus.

Bussföraren åtalades den 30 maj 2018 och är misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Bussföraren nekar till brott.

Åklagaren menar att bussföraren varit oaktsam och kört bussen trots att han varit trött och haft nedsatt koncentration. En analys av förarens trötthetsnivå visar att föraren har varit trött på en nivå som innebär risk för för att somna. Föraren har i förhör själv uppgett att han varken kände sig trött eller hade svårt att hålla sig vaken.

Statens haverikommission utredde olyckan efteråt. Någon tydlig orsak till att olyckan skedde har inte gått att fastställa. ”En sannolik förklaring är därför att den nedsatta vaksamheten har lett till att bussen körde av vägen. En låg avkörningsvinkel är nämligen kännetecknande för olyckor som orsakats av nedsatt medvetandegrad hos föraren”, skriver haverikommissionen. Många saknade bilbälte vilket bidrog till att olyckan blev så allvarlig.

Rättegången sker i Borås tingsrätt och är beräknad att ta fyra veckor.

2017 påbörjade Kommunal en stämning i Arbetsdomstolen mot Bergkvara buss som äger bussen som föraren körde. Kommunal har under flera år hanterat fall där Bergkvarabuss anklagats för att bryta mot avtal och ha dåliga villkor för personalen. Enligt Kommunal påbörjades arbetet med stämningen redan innan olyckan.

Bussföraren som körde olycksbussen körde en firmabil mellan Varberg och Skene innan han skulle köra vidare till Jämtland. Den timme det tog att köra registrerades inte som körtid.

– Vi har olika tolkningar av vad som är körning och arbetad tid enligt avtalet. Hur det har påverkat den tragiska olyckan vill jag inte spekulera i, sa Johan Ingelskog, dåvarande enhetschef på Kommunal, till KA 2017.

Det är ännu inte klart när förhandlingen i Arbetsdomstolen startar, men preliminärt blir det i oktober, enligt Fredrik Kornebäck, pressansvarig på Kommunal.