Specialkost i skolan kan vara livsnödvändig. Den kan också vara onödig, kontraproduktiv eller till och med livsfarlig. Den kan vara ett uttryck för en förälders trendkänslighet eller felriktade omsorg om sitt barn. Den kan utgå från en religion som uppfanns för tusen år sedan eller en religion som startades förra månaden av en bloggare som ville sälja böcker. Den kan vara ett uttryck för nationalism förklädd till omsorg av djur och natur.

Men den kan vara livsnödvändig. Av den enkla orsaken att vissa personer helt enkelt kan dö om de äter fel saker. Och för vissa barn med neuropsykiatriska diagnoser kan det faktiskt vara livsavgörande att få äta makaroner och köttbullar till lunch fem dagar i veckan.

Självklart finns det verklig intolerans. Men den diagnosen ska inte vi själva ställa på våra egna barn, hur många föräldraforum på nätet vi än är medlemmar i. Den som utan läkarkontakt börjar utesluta spannmål, eller andra livsmedel, ur sina barns kost för att förebygga exempelvis magont riskerar att missa andra åkommor som aldrig behandlas.

Ju fler specialkoster som ska produceras, desto större är risken att något går fel. Och då kan det gå fel på riktigt!

Sanningen är att vi behöver städa bland specialkosterna. Den köttnorm vi har i dag måste förpassas till historiens soptipp om planeten ska överleva, vegetariskt måste kunna betraktas som ett fullvärdigt alternativ för alla.

En orsak är ekonomi. Om ett barn till exempel prompt ska ha svenskt kött fem dagar i veckan så blir det en ganska rejäl extrakostnad, och i synnerhet om det här infallet sprider sig till fler föräldrar. För att inte tala om glutenfria surrogatprodukter. Där är det ett riktigt saftigt påslag på priset, och många av produkterna är faktiskt mindre hälsosamma än originalet.

Men den viktigaste orsaken är arbetsbördan och säkerheten. Även dietkockar är människor. Varje specialkost är en egen liten kantin, och om köket skickar mat till andra enheter så kan du multiplicera siffran. Ju fler specialkoster som ska produceras, desto större är risken att något går fel. Och då kan det gå fel på riktigt! De barn som faktiskt lider av en verklig allergi eller intolerans riskerar att bli allvarligt sjuka eller till och med dö om dietkocken tappar fokus.

Dessutom finns det andra saker som vi i köket mycket hellre gör, som till exempel att höja kvaliteten för alla.

Det bästa Sveriges kommuner kan göra för oss i skolköken och våra gäster är att kräva läkarintyg för alla allergier, medicinska och neuropsykiatriska specialkoster. Det bästa ni föräldrar kan göra för era barn är att förstå att man inte behöver äta kött flera gånger i veckan.

Om debattören

Yrke: Kock utbildningsförvaltningen Stockholm.

Bor: Stockholm.

Hoppas på 2019: Inga marknadshyror och en regnig sommar.