För hästintresserade finns inget som slagit så stort de senaste åren som spelet Star Stable. Det är ett svenskproducerat fantasyspel om hästar och magi där man utför uppdrag tillsammans med sina vänner. Precis som i nyutkomna ”Hästen på Vinga”. Författaren Malin Eriksson tar verkligen tidens vurm för hästar och magi tillvara i denna bok.

Star Stable.

Snällt hästspel gör stor succé

Kultur

Lovis är en tjej som älskar hästar och helst av allt hänger på ridskolan. Hon drömmer om att få tävla, som de som har egna hästar i privatdelen av stallet har möjlighet att göra. Hon får reda på att hennes släktingar drivit en framgångsrik hästgård. En gård som nu riskerar att säljas när hennes avlägsna släkting hamnat på ett äldreboende. Efter att Lovis besökt gården får hon magiska upplevelser. Hon blir både stärkt och modigare av dem, samtidigt som hon förstår att det finns något gömt som hon måste hitta. Kanske kan det göra att hon kan rädda kvar hästgården i familjens ägo?

”Hästen på Vinga” av Malin Eriksson.

Malin Eriksson skriver med driv och det är riktigt spännande, även om hon för ofta både förklarar och beskriver. Karaktärerna hade också kunnat vinna på mer djup. Nu framstår några av dem mest som pappersfigurer, vars existens främst blir symbolisk.

Med det sagt är ”Hästen på Vinga” en fin utvecklingshistoria där vad som hänt förr spelar med i skeenden än i dag. Malin Eriksson har en medvetenhet både vad gäller kön och klass, som alltid finns där även om den är mer eller mindre uttalad. Det kan vara så enkelt som att mamman arbetar i hemtjänsten och att det görs referenser till vårdens arbetskläder. Att vilken familj man kommer ifrån och att dess ekonomiska förutsättningar spelar in också för vad barnen kan ta sig för är en fråga som finns med boken igenom. Avundsjuka, fördomar och realism får stångas mot varandra på ett givande sätt.