Star Stable.

Star Stable.

– Många tror att det bara handlar om att ta hand om hästarna, att borsta och pyssla. Men då har man missat den sociala aspekten. Grejen med Star Stable är att utföra uppdrag tillsammans med vänner eller dem man lärt känna i spelet. Det är fantasyinriktat med övernaturliga grepp och drivs starkt av en berättelse, förklarar Effie Karabuda.

Hon är spelredaktör på Aftonbladet och menar att spelet inte har fått den uppmärksamhet som det förtjänar, på grund av att det är nischat och anses vara ett ”tjejspel”.

I Star Stable kan man pyssla med hästen och skaffa nya ridbyxor. Men det handlar också om hårt arbete, som att fylla igen jordekorrarnas hål på ängen så att inte hästarna kan skada sig. Och så uppdragen, som man på egen hand eller tillsammans med andra ska lösa. Till exempel Runstenens hemlighet där man rider runt och letar efter runor, en hemlig skatt och fyra speciella stenar. Där man samlar ledtrådar och ska pussla ihop dem på rätt sätt för att komma vidare.

I spelvärlden är mycket mest och bäst och störst och flest. Förra året var antalet spelare runt två miljarder. Många av spelen fokuserar på våld och action. Men inte alla.

Effie Karabudas.

När Marcus Thorell Björkäng, creative director på Star Stable, berättar om de första åren när spelet utvecklades förklarar han att de gick emot nästan alla råd proffsen gav.

– Jag var på en spelkonferens i San Francisco och där dödskallemärkte de satsningar på spel för barn, spel som riktade sig mot tjejer och prenumerationsmodellen. Allt det som vi sedan gjorde.

Den sociala aspekten! Jag trodde att den skulle vara viktig men inte att den skulle vara så avgörande som den blivit.

Marcus Thorell Björkäng

Men det var Marcus Thorell Björkäng som fick rätt. Med sitt fokus på hästar, äventyr, uppdrag som ska lösas och en dos magi har Star Stable vunnit fler och fler spelare sedan starten som pc-spel 2005. Marcus Thorell Björkäng ger flera förklaringar till att spelet fungerat så bra:

– Hästupplevelsen är det första man uppfattar i spelet, det finns inget hästspel som motsvarar Star Stable. Sedan är det äventyrsupplevelsen, det finns en värld i spelet där du kan rida runt helt fritt. Det finns också en mörk underton i huvudhistorien som det dock kan ta ett tag innan man hittar.

Därtill finns en viktig pusselbit som Marcus själv underskattade till en början:

– Den sociala aspekten! Jag trodde att den skulle vara viktig men inte att den skulle vara så avgörande som den blivit. Det finns en fantastisk community runt spelet.

Star Stable började med att en bokklubb för barn såg en nedgång i bokförsäljningen och ville satsa på något nytt för att behålla kunderna. Deras idé var att göra ett spel för tjejer som gillade hästar. Pc-spelet som togs fram i början av 2000-talet blev grunden för Star Stable som det ser ut i dag.

Helena Dahlgren.

Man skulle kunna säga att cirkeln slöts i år när Star Stable, som numera spelas i 180 länder på 14 olika språk, anställde Helena Dahlgren för att skriva böcker utifrån Star Stable-världen. Hon är författare och översättare och har bloggat om böcker på flera olika sajter. Hon säger att hon gillar konceptet med beställningsverk och poängterar att det inte är något nytt. Det gjorde Charles Dickens och Arthur Conan Doyle redan på 1800-talet.

–  Karaktärerna och handlingen och när och var saker sker är redan klart. Det viktigaste i mitt arbete är att fördjupa karaktärerna och rasera stereotyper och ge nyanser. Jag fick en stor tjock bok med fakta om alla karaktärer, platser, flora, fauna, statsskick – allt. Det är en otroligt stor värld! Det tilltalade mig som nörd.

Spelet handlar om vänskap och utspelar sig i en värld som inte handlar om att behaga män.

Helena Dahlgren

Helena Dahlgren ser Star Stable som ett eget rum för tjejerna som spelar. En frizon.

– Spelet handlar om vänskap och utspelar sig i en värld som inte handlar om att behaga män. Det roligaste med hela projektet har varit att få skriva om fyra tjejer som tycker om varandra och samarbetar. Det blir en fin växelverkan mellan böckerna och spelet och jag har träffat tjejer som sagt att de skaffat bibliotekskort nu eftersom boken finns där. Det är häftigt för en bokälskare som jag!

Fem tips till dig som är förälder

  1. Det är viktigt att spela med sina barn. Man behöver inte sitta med hela tiden men sitt med en timme någon gång för att få kunskap och se hur det går till.
  2. Ha koll och lyssna på vad ditt barn säger medan hon eller han spelar. Lyssna på tonen och jargongen och ha en dialog med ditt barn om dem.
  3. Glöm inte att det är en väldigt social aktivitet att spela. Barnen lär sig att samarbeta och får sociala kontakter även om det bara ser ut som om de sitter framför en skärm (onlinespel).
  4. Hur länge sitter barnen framför skärmen och spelar? Det är bra att variera aktiviteter.
  5. Tänk på åldersgränserna. Alla är inte medvetna om att det finns åldersgränser på spelen. Om det är en högre åldersgräns och ditt barn tjatar om att spela: sitt bredvid, guida och ta ansvar.

Källa: Effie Karabuda, spelredaktör på Aftonbladet