Maria Hansson och Eva Hellström­ på centraloperation på Gävle sjukhus hade länge saknat ett ställe att lägga mindre utrustning på. Ibland lades rondskålar med sprutor och nålar direkt på patienten. Eva Hellström och Maria Hansson kände att det inte var bra, bland annat ur hygiensynpunkt.

– Vi har även ett visst medicin-tekniskt ansvar. Förra våren hittade vi en massa bokstöd i ett förråd och tänkte: ”Kan vi göra något av de här”, berättar Eva Hellström.

Maria Hanssons son är plåtslagare och hon bad honom tillverka en hylla i plåt. Efter hand blev det inte plåt utan plast i  stället. Undersköterskorna fick ett visst ­bidrag av Almi för att tillverka hyllan som till slut fick namnet Emmi, efter deras namn. Hyllan hängs enkelt på Iva-skenor som finns runt operationsborden.

– Den är väldigt enkel. Man kan lätt ta bort den med en hand, säger Maria Hansson.

De fick rådet att mönsterskydda sin innovation. I somras startade de aktie­bolag och i november skrev de avtal med ett före­tag som nu ska tillverka och sälja Emmi­hyllorna. Deras kolleger har uppskattat hyllan mycket och de har också haft en förstående chef under processen.

– Det är jätteroligt, men det har varit mycket jobb. Vi har fått betala allt själva. Man vet inte vad man ger sig in på. Det är inte lätt att få information om hur man ska göra, säger de.