KA har tidigare rapporterat om att ambulanssjukvårdarna i Gävleborg kämpat för att få bort jouren och för att de ska få samma arbetstider som ambulanssjuksköterskorna. Region Gävleborg har sedan tidigare tagit bort den kritiserade jourtjänstgöringen för ambulanssjuksköterskorna, samtidigt som jourpassen blivit kvar för ambulanssjukvårdarna.

Men nu har alltså ett nytt kollektivavtal slutits med Kommunal där jouren försvinner även för ambulanssjukvårdarna. Men från Kommunals sida är man ändå inte helt nöjd. Det nya avtalet innebär nämligen att Kommunals medlemmar får arbeta fler timmar per år jämfört med Vårdförbundets medlemmar.

–Majoriteten av medlemmarna i Kommunal känner i det här läget att de främst vill få bort jouren som inte har gett dem en bra arbetsmiljö, och det får de med det här avtalet.  Naturligtvis vill medlemmarna i Kommunal ha samma avtal som Vårdförbundets medlemmar på ambulansen har. I den här förhandlingen har vi inte nått dit och medlemmarna väljer nu att backa på det kravet. Men frågan varför vissa medarbetare ska arbeta mer än sina kollegor på samma arbetsplats kvarstår givetvis, säger Tony Skoog, ombudsman i Kommunal Mitt, i ett pressmeddelande.