21 procent av de undersköterskor som var anställda för ett år sen har nu slutat.

– Vi har aldrig legat på de nivåerna förut, säger Kevin Thompson förhandlingsansvarig för Kommunal för medlemmar inom Capio.

Omsättningen brukar ligga omkring 6–8 procent. På akutmottagningen är siffrorna ännu högre, 28 procent av undersköterskorna har lämnat sjukhuset.

Det var Svenska Dagbladet som rapporterade först om den höga personalomsättningen på S:t Göran, ett sjukhus som ofta nämns bland landets allra bästa sjukhus vad gäller kvalitet och vårdtider med mera. Men sedan Karolinska Solna ersattes av Nya Karolinska har trycket på S:t Göran ökat kraftigt, enligt Kevin Thompson.

– I år räknar vi med att det blir minst 20 000 fler besök på vår akutmottagning. Det är klart att det blir en ganska stark påfrestning på vår verksamhet. 20 000 besök genererar ungefär 5 000 inläggningar.

Orsaken är att landstingsledningen gett Nya Karolinska ett annat uppdrag än vad Karolinska i Solna hade, man ska ta emot de sjukaste patienterna men betydligt färre. Många av de som tidigare hade kunnat gå till Karolinska har nu alltså hamnat på S:t Göran i stället.

Även akutmottagningarna vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har drabbats av en tyngre mix av patienter, men inte fått samma ökning av antalet, förklarar Kevin Thompson.

– Vi har ingen närakut i vårt område vilket de andra har. Den som skulle placeras här blev inte det av olika skäl, säger han och påpekar att facken på S:t Göran i princip är överens med arbetsgivaren om både problembilden och vad som behöver göras.

– Vår frustration är riktad mot landstinget, säger Kevin Thompson.

Vad borde landstinget göra?

– De behöver fundera över om de hittat rätt nivå inom akutsjukvården. Vi tror inte att det är rätt planerat helt enkelt med en en så pass ökad belastning till S:t Göran, Södersjukhuset och Danderyd.

Därutöver vill han se bättre scheman och en förändring av den så kallade poängmodellen, en arbetstids- och lönemodell som sjukhuset använder.

Kommunalarbetaren har sökt sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) men hon var upptagen med möte i hälso- och sjukvårdsnämnden. Till Svenska Dagbladet säger hon bland annat:

– S.t Göran har fått 110 miljoner kronor mer för att ta emot ökande patientströmmar från NKS (Nya Karolinska) och en dialog för kommande år pågår.