Det är Region Örebro län som anordnar Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor, som i år hålls på konferenscentret Conventum Kongress i Örebro. Konferensen hölls första gången förra året, och i år fick regionen stängda anmälan vid 900 deltagare. Inbjudan har gått ut till undersköterskor som arbetar inom hälso- och sjukvårdsregionen Uppsala-Örebro. Men informationen om konferensen har spridit sig och lockat besökare från olika delar av Sverige.

Syftet är att skapa en möjlighet till nätverkande och fortbildning, berättar Maria Wahlter-Haponski som är studierektor på Utbildningscentrum i Region Örebro län och initiativtagare till konferensen.

– Jag har själv en bakgrund i yrket och det finns väldigt ont om fortbildningsmöjligheter för undersköterskor. Läkare åker hejvilt på konferenser över hela världen men för undersköterskor har det inte funnits någonting alls. Jag hoppas att en konferens som den här kan hjälpa till att höja yrkesstoltheten, säger hon.

Under dagen kommer ett flertal föreläsningar att hållas. Bland annat kommer utredare från regeringskansliet att berätta om den pågående utredning som ska undersöka hur undersköterskeyrket kan regleras. Undersköterskan Anna Lindkvist kommer att hålla i en inspirationsföreläsning. KA har tidigare intervjuat henne om hennes uppdrag som yrkesambassadör för Örebro läns Vård- och omsorgscollege.

– Jag kommer att fokusera på att vi undersköterskor måste sträcka på oss och våga ta plats. Vi är Sveriges största yrkesgrupp och utan oss stannar vården. Naturligtvis måste yrkets status höjas genom bättre lön och arbetsmiljö. Men vi måste också höja statusen genom att vara stolta över vårt yrke. Jag reagerar starkt när jag hör någon säga att han eller hon ”bara” är undersköterska.

Vad tror du att konferensen kommer att ge dig och andra undersköterskor?

– Först och främst är det viktigt att vi känner att vi är en yrkesgrupp som är värd att satsas på. Det här en dag bara för oss. Vi behöver få möjlighet att knyta nya kontakter och inspireras av varandra. Då kommer vi kunna göra ett ännu bättre jobb, säger Anna Lindkvist.

Nästa år kommer inbjudan till Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor att gå ut till undersköterskor i hela Sverige.