Simon Orädd.

Simon Orädd.

En av de hundratals timvikarierna i Östersunds äldreomsorg är Simon Orädd.

Han fick hoppa in plötsligt på morgonen som ledsagare. Och mitt i alltihop kommer Kommunalarbetaren. Nu sitter han i chefens rum på Mobacka äldreboende, lite försenad till sitt kvällspass, och pustar ut.

– Det har varit en rörig förmiddag, säger han.

Susanna Lundell: Trygga, fasta jobb – viktigt för alla

Ledare

När man går tillsammans med Simon Orädd genom de smala, långa före detta sjukhuskorridorerna på Mobacka, märks det snabbt att han är behövd och omtyckt. Vi blir stoppade av en dam som heter Gerd.

– Är det bra? frågar Simon.

– Nej, säger Gerd och berättar om skavankerna.

– Jag kommer till dig sedan, säger Simon, som gärna skulle bli fast anställd.

– Tryggheten med det är lockande. Och sen det ekonomiska, givetvis.

Han ser en viss frihet i livet som timvikarie, men samma frihet är också en nackdel.

– Jag har knappt någon semester även om jag kan välja att inte vara bokningsbar. Men på sommaren fick jag mycket förfrågningar, det är ju på sommaren vikarierna behövs som mest.

Timavlönade i Östersund (%):

 

Varför ökar timanställningarna i Östersunds äldre- och funktionshinderomsorg år för år?

Sjukfrånvaron är givetvis en förklaring.

Simon Orädds chef som sitter med under intervjun, Gertrud Björkegren, har en annan förklaring.

– Det beror på att vi har infört behovsscheman (som kallas önskescheman på många håll). Det gör att det blir bara en massa korta pass. De passen blir över efter att ordinarie personal lagt sig på schemat, säger hon.

Kommunens HR-chef, Mary Lam Eriksson, anger förutom sjukfrånvaron i äldreomsorg och LSS-verksamhet ytterligare några förklaringar.

– Cheferna ser att det har varit svårt att rekrytera och tillsätta personal, cheferna bemannar upp med timanställda i väntan på tillsättningar. Det tredje är att vi fått ett ökat behov. Det är oplanerat arbete, boende som insjuknar snabbt och då behöver vi tillsätta timvikarier.

Gertrud Björkegren.

Och en fjärde förklaring, enligt Mary Lam Eriksson, är de timanställda själva, som inte vill ha fasta anställningar.

– Våra chefer märker att det skett en förändring bland de yngre, de vill inte binda sig. De vill ha flexibiliteten. Vi kan erbjuda fasta tjänster som de tackar nej till.

Enligt statistiken i kommun- och landstingsdatabasen Kolada låg 2017 den totala sjukfrånvaron i Östersund 0,5 procent-enheter över genomsnittet för samtliga kommuner.

Stämmer det, Carin Jonsson, Kommunals ordförande i Östersundssektionen, att timanställda tackar nej till fasta tjänster?

– Jag vet att vid konverteringar har en del emellanåt tackat nej till erbjuden tjänst. Men jag upplever inte att det är jättevanligt, säger Carin Jonsson.

I barnomsorgen däremot går utvecklingen åt motsatt håll. Där har andelen timanställda sjunkit med 20 procentenheter sedan 2014. En av orsakerna är svårigheterna att hitta förskollärare.

– De har börjat anställa barnskötare i högre grad, och då har behovet av timanställda minskat, säger HR-chefen Mary Lam Eriksson.

Kommunals Carin Jonsson bekräftar den bilden.

– Barnskötarna anställs i dag som man inte gjorde tidigare så det är en stor seger för Kommunal, säger hon.

Simon Orädd.

På Mobacka går Simon Orädd in till en gravt hjärnskadad man som behöver hjälp med precis allt. Det är dags för sondmatning. Lugnt och metodiskt utför han sin arbetsuppgift.

Utanför i korridoren blir han stoppad av ytterligare en boende i rullstol som behöver hjälp. Men det får bli sedan. Inget akut.

Lika tålmodigt får Simon Orädd vänta på sin chans att bli anställd på riktigt.

– Det har inte blivit än. Men det kommer nog.

Under tiden jobbar han på. I kväll slutar han 22.00. Tror han.

 

Så ser det ut i kommunerna

Andel timavlönade inom äldreomsorg och LSS-verksamhet:

Andel timavlönade inom förskola och skolbarnomsorg:

Simon Orädd

Ålder: 29 år.

Bor: Frösön, Östersund.

Familj: Nej.

Yrke: Undersköterska.