– Norrlands Miljövård visar att företagande och ansvarstagande går hand i hand. De är ett seriöst företag i en bransch med utmaningar. Därför är vi glada över att de tar hem priset i år, säger Lars Fischer, som suttit med i juryn och är Kommunals gruppchef för städsektorn.

Det är första gången som Årets Städföretag delades ut. Priset är ett samarbete mellan fackförbunden Kommunal och Fastighets samt arbetsgivarförbundet Almega Städföretagen. Det vinnande företaget ska inte bara ha en hållbar ekonomi och ett bra miljöarbete utan också ha bra anställningsvillkor och bra arbetsmiljö. Bland kriterierna som de ska uppfylla finns också krav på bra relation till facket och att de ska ha kollektivavtal.

– Vi är glada över att Norrlands Miljövård vinner Årets Städföretag. De lever upp till alla prisets kriterier som vi gemensamt beslutat och är ett företag som leder vägen för ansvar och hållbarhet, säger Magnus Pettersson, Fastighets ordförande.

Vinnaren är ett av de större svenska städföretagen och har sin verksamhet i de norra delarna av landet. De har 400 anställda och omsättningen förra året var över 215 miljoner kronor.

– Norrlands Miljövård är ett företag som kombinerar socialt ansvarstagande med en tydlig idé om entreprenörskap. I över trettio år har de varit en ledstjärna, nu kan de skörda frukterna av deras arbete. De är en ambassadör för branschen, säger Emma Unevik, ordförande Almega Städföretagen.

De två övriga nominerade företagen som var kvar efter att juryn gått igenom alla inskickade förslag var Inspira AB och HSB Städ i Stockholm AB.