Strandängsgårdens vård- och omsorgboende i Fittja är nybyggt och ligger mitt i Fittja centrum. Här i Botkyrka kommun är drygt 40 procent av invånarna födda utanför Sverige.

Det gör kommunen till Sveriges mest invandrartäta. Här har Socialdemokraterna (S) länge varit starka. Men liksom på många andra håll i landet backar partiet samtidigt som stödet till Sverigedemokraterna (SD) har växt. SD fick i år drygt 16 procent av rösterna i riksdagsvalet och ökade även i kommunvalet, men bara till drygt 11 procent.

– Jag tror många har röstat på SD utan att veta vad de står för och en del läser fel och blandar ihop dem med Socialdemokraterna på valsedeln, tror Khadija Atlassi när vi träffar henne och kollegorna Turkan Ôzdemir och Shazia Bhatti i ett soligt fikarum med utsikt över Fittja centrum.

De pekar ner på torget och berättar hur de under valrörelsen tog ut några av de gamla för att lyssna när olika politiker valtalade.

– De var med och tyckte det var roligt att lyssna, säger Shazia Bhatti som liksom Khadija Atlassi röstade på Socialdemokraterna.

Fatime och Valle är oense om SD.

SD:s politik delar kommunalarna

Val 2018

En av SD:s starkast profilerade frågor är en stramare migrationspolitik. Partiet vill bland annat att flyktingar ska återvända till sina hemländer. Det ska ske med ekonomiskt stöd, ingen ska enligt SD tvingas att återvända. Men för undersköterskorna på Strandängsgården är signalen tydlig: De är inte önskade här.

– Jag har bott här halva mitt liv och det här är mitt hem, säger Khadija Atlassi.

Turkan Ôzdemir, som själv alltid röstat på Moderaterna, tycker att Sverigedemokraternas åsikter är ”trånga”. Tänk om Sverige råkar i krig och Norge och Danmark stänger sina gränser? De som verkligen har behov av att fly kan vi ta emot, tycker hon.

– Vad är de oroliga för? Min pappa var en av de första som kom hit för att jobba på 1960-talet. Så enkelt är det inte att bara säga att vi inte vill har fler invandrare. Invandrare har varit med och byggt det här landet medan de rika flyttar utomlands för att slippa skatt, säger Turkan Ôzdemir.

Jag tror många har röstat på SD utan att veta vad de står för och en del läser fel och blandar ihop dem med Socialdemokraterna på valsedeln.

Khadija Atlassi

Hur personer med utländsk bakgrund röstade i valet 2018 vet vi inte. Men tidigare opinionsundersökningar har visat att även många med invandrarbakgrund röstar på SD och att partiet ökat i väljargruppen.

–Jag hör hur ungdomar snackar här, de tycker att man ska lyfta upp dem som bor här redan och se till att vi får det bra innan man tar in fler. Men jag tror att vi som bor här kan få en bra skola och vård även om vi tar emot de som behöver komma hit, säger Shazia Bhatti som själv kom till Sverige från Pakistan 1998.

Undersköterskorna på Strandängsgården lyfter överlag fram att de tycker att det svenska samhället fungerar bra, även i ett område som Fittja som av polisen räknas till som ett ”särskilt utsatt område”. Deras barn har haft en bra skola och de känner sig inte rädda när de går ut på kvällen.

– Polisen gör ett bra arbete här. När det här boendet öppnade kontaktade de oss och frågade om vi kände oss otrygga när vi gick hem på kvällen, men jag har aldrig känt så, säger Shazia Bhatti.

Så enkelt är det inte att bara säga att vi inte vill har fler invandrare. Invandrare har varit med och byggt det här landet medan de rika flyttar utomlands för att slippa skatt.

Turkan Özdemir

SD, som tidigare lockat främst manliga arbetare, har ökat starkt bland kvinnliga LO-medlemmar. I riksdagsvalet röstade en femtedel av kommunalarna på partiet.

Khadija Atlassi, Turkan Ôzd och Shazia Bhatti säger att de kan förstå att en del kommunalare kan känna sig besvikna när arbetsmiljön är pressad och politikerna inte satsar på äldreomsorgen. Men själva har de alltid upplevt att kommunen är en bra arbetsgivare.

Efter valet står det klart att Botkyrka får ett delvis nytt styre, med Socialdemokraterna som bildar allians med Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. En viktig fråga för de borgerliga partierna är att kommunen ska få fler privata äldreboenden. Men det är Shazia Bhatti och hennes kollegor skeptiska till. Själva har de inte någon erfarenhet av privata arbetsgivare, men de har hört från bekanta att arbetsmiljön är sämre.

– Vi har en bra bemanning och det är inte stressigt. Jag vill jobba för kommunen, säger Shazia Bhatti som arbetar som aktivitetsledare och berättar hur hon för en vecka sedan byggde drakar med de gamla och prövade dem i vindarna på takterassen.