Kommunal kan peta sverigedemokrat
Ett arbetsplatsombud för Kommunal i Gävle kan bli av med sitt förtroendeuppdrag. Orsaken är hon samtidigt kandiderar för Sverigedemokraterna, vilket inte är förenligt med Kommunals värdegrund.
Anna-Karin Åström är undersköterska inom äldreomsorgen och vald till arbetsplatsombud.
När det kom till Kommunal i Gävles kännedom att hon stod på Sverigedemokraternas valsedel till Gävles kommunfullmäktige ringde sektionsordförande Ina Fagerlind till henne och meddelade att hon får välja mellan SD och att vara arbetsplatsombud, skriver Gefle Dagblad.
– Jag blev chockad när hon ringde. Facket ska stå opolitiskt. Bara för att jag sympatiserar med något annat betyder inte det att jag inte vill att det ska vara bra på min arbetsplats, säger Anna-Karin Åström, som varit arbetsplatsombud i cirka sex år.
– Jag tog upp vår värdegrund och att den inte är förenlig med att vara aktiv sverigedemokrat. Det handlar framför allt om allas lika värde. Hon sa att det är min tolkning, att hon inte har något emot någon, säger Ina Fagerlind.
I Kommunals värdegrund och stadgar står det, förutom att man ska respektera allas lika värde bland annat också att Kommunal ska verka för en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval. Det bör man som förtroendevald ställa upp på.
Ställer du upp på Kommunals värdegrund?
– Allas lika värde är självklart. Vi har många från andra länder och hbtq-personer på jobbet. Jag är inte 100 procent svensk själv. Min bild är att alla på jobbet tycker att det här är orättvist. Jag tycker inte att facket är demokratiskt. Många röstar på SD. Det här kommer Kommunal att förlora medlemmar på. Då blir vi ju inte starka.
Anna-Karin Åström anser att facket är för styrt mot Socialdemokraterna.
– I dag ser inte verkligheten ut så. Det är helt galet att vi ska stödja S.
Anna-Karin Åström vill inte välja mellan att vara arbetsplatsombud och att kandidera för SD.
– Jag tänker inte hoppa av SD. Det kommer förmodligen att sluta med att jag inte får vara arbetsplatsombud. I så fall kommer jag nog att lämna Kommunal och bara vara med i a-kassan.
Än så länge är det inget ärende hos förbundsstyrelsen, som är den som tar ställning till om någon ska skiljas från sitt uppdrag. Ina Fagerlind på sektionen i Gävle säger att de gett Anna-Karin Åström en viss betänketid.
Lena Andersson är enhetschef på Kommunal och säger att det finns en rutin kring att informera om vad värdegrund och stadgar innehåller när en medlem väljs till arbetsplatsombud.
– Men jag vet inte vad just denna har fått för information. Generellt är det så att man representerar Kommunals stadgar. Dessa är inte förenliga med att Sverigedemokraternas politik. De har ju i riksdagen röstat emot sådant som kan gynna våra medlemmar. Egentligen är det som att vara medlem i Moderaterna och Socialdemokraterna samtidigt, säger hon.
Lena Andersson påpekar att väldigt många medlemmar kommer från andra länder och de ska kunna få rätt stöd när de behöver.
Var går gränsen för vad man får tycka som förtroendevald? Får man vara aktiv i Liberalerna eller Centerpartiet?
– De har ju i alla fall en bra människosyn. Det är inte optimalt att verka för först det ena och sedan det andra, men vi ägnar oss inte åt åsiktsregistrering, säger Lena Andersson.
Att förtroendevalda petas är inte särskilt vanligt, enligt Lena Andersson.
– Det har hänt att vi agerat efter att någon skrivit olämpliga saker på Facebook.