Vi går fel på väg till Vänsterpartiets riksdagskansli och är nästan tio minuter sena när vi kommer fram. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt väntar redan. Han har ett spänt drag över pannan men säger ingenting. Några dagar efteråt hör vi i en radiointervju hur illa han tycker om när personer kommer försent till möten. Det spända stråket försvinner ändå snabbt när intervjun börjar. Kanske för att han är glad över att få tala om klyftorna i samhället.

De ökade klyftorna

SD: Klyftorna bör vara större

Val 2018

– Det här är Sveriges stora utmaning. Det orsakar enorma problem för den enskilde, men de här inkomstklyftorna är också grunden för segregationen i Sverige. Att vi bor i olika stadsdelar och att samhällsservicen ofta är av lägre kvalitet eller mindre åtkomlig i Landsbygdsverige eller förorter där inkomster är låga. Det förstärker ojämlikheten. Vi har en skola där man inte får samma chans utan det beror på vilken skola man går i. Det där speglar att den ökade rikedomen har samlats i toppen. Och i nästan inget annat OECD-land har ojämlikheten ökat så fort som i Sverige, säger han och det spända draget är tillbaka.

Han menar att målet med den politik som Vänsterpartiet fört under mandatperioden varit att utjämna de ökade klyftorna. Han och partikollegan Ulla Andersson som är Vänsterpartiets ekonomipolitiska talesperson har bollat många reformer under de senaste åren. Reformer som han menar att de tillsammans fått med sig Socialdemokraterna och Miljöpartiet på genom förhandlingar. Trots att Vänsterpartiet i valet 2014 bara fick 5,72 procent av rösterna som räckte till 21 mandat av riksdagens 349 så har regeringen varit beroende av deras stöd i budgetarbetet. Men Jonas Sjöstedt hade velat gå längre och genomfört fler skattereformer.

– Vi har ett skattesystem som inte omfördelar längre. En undersköterska kan betala större andel av sin inkomst i skatt än en vad en miljardär gör och då ökar klyftan snabbt i ett samhälle.

Han menar att förhandlingsförslagen om progressiv skatt på kapitalinkomster, återinförd arvsskatt, begränsningar för rot och rut samt progressiv fastighetsskatt inte har gått igenom.

– Jämlikhetsreformer har gått igenom, men skattereformer har de sagt nej till.

Vi träffar Jonas Sjöstedt och företrädare för de andra riksdagspartierna för att få kommentarer av dem på artiklar vi gjorde om klyftorna i samhället innan sommaren. I anslutning till dem sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att det är dags att höja ersättningsnivåerna från socialförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen.

– Det är helt uppenbart att de med sjuk- aktivitetsersättning lever på otroligt låg nivå, säger Jonas Sjöstedt och håller med om att det är dags för en höjning av nivåerna på ersättning både från Försäkringskassan och a-kassan.

– Vi har fått fram höjningar, skattesänkningar och höjda bostadstillägg men det är ju bara en början. Vi har också förbättrat a-kassa och sjukförsäkringen, men från en väldigt låg nivå. De flesta arbetslösa har ingen a-kassa och man borde se över inträdesvillkoren. Det här är vi väl medvetna om och vi har slagits för det i budgetförhandlingarna.

Han tycker att jämlikheten får för lite utrymme överlag i svensk politik i dag och skulle gärna se att Sverige blev lika jämlikt som det var på 80-talet igen.

– Det är klart att 80-talets Sverige var ju inte perfekt. Det räcker med att titta på våra frisyrer och kläder så ser man det. Men det var ett samhälle där barn från olika samhällsklasser möttes i samma klass i skolan och hade ungefär samma möjligheter när de stod på startlinjen. Så är det inte i dag. Man diskuterar mycket kriminalitet, det är ju i stadsdelar med låga inkomster, stor trångboddhet och dåliga skolresultat där kriminaliteten biter sig fast.

Han räknar upp andra problem som han också menar beror på ojämlikheten i samhället, som ökade skillnader i livslängd och ökade psykiska problem.

– Vår förmåga att lösa samhällsproblem kommer att vara mycket sämre om vi har ett väldigt ojämlikt samhälle. Det är jämlika samhällen som är mycket bättre rustade för att lösa den typen av problem.

Han pekar på att intresset i andra länder är stort för politik som eftersträvar jämlikhet och räknar upp namn på internationella politiker som haft framgångar med den som politikerna Corbyn i Storbritannien, Sanders i USA, Mélenchon i Frankrike och partiet Podemos i Spanien haft.

– Det kommer att komma hit till Sverige också.

Det har gått 20 minuter och intervjutiden är slut. Jonas Sjöstedt ska träffa sin son och vi skiljs åt efter att han konstaterat att det blir ett spännande val i år.