Vi har jagat Liberalerna i över en månad utan att få till en träff med någon av deras företrädare i partiledningen. Vi ringer, mejlar och på gränsen till trakasserar pressavdelningen. På ett tidigt stadium får vi veta att det är uteslutet att prata med partiledaren Jan Björklund och sedan blir det tyst. Liberalerna och Moderaterna är de partier som varit svårast att få träffa för att få reaktioner på våra artiklar om de ekonomiska klyftorna i samhället. När vi nästan gett upp får vi veta att vi kan få träffa Said Abdu, partiets talesperson i näringslivs- och företagarfrågor. Nu står vi i folkvimlet i Almedalen under politikerveckan och undrar om det verkligen ska bli ett möte. När Abdu leende kommer släntrande har det lite känslan av att en hägring materialiseras till kropp framför oss. Vi lånar några solstolar från Almegas hus i Almedalsparken och börjar intervjun.

De ökade klyftorna

SD: Klyftorna bör vara större

Val 2018

– Den största skillnaden mellan människor som har fått det ekonomiskt bättre och människor som inte har fått det har varit att den ena gruppen har haft en sysselsättning och den andra har inte haft en sysselsättning. Det är där den största ojämlikheten i Sverige i dag går. Det har vi diskuterat väldigt mycket i arbetsmarknadspolitiken och i den allmänna politiken. Hur kan vi få de här över 300000 personerna utan sysselsättning i sysselsättning.

Han menar att majoriteten av dem som är utan sysselsättning är personer med funktionsvariationer, personer över 55 år, personer utan gymnasial utbildning eller utrikesfödda. Det är utifrån det som många av de åtgärder liberalerna har mot ekonomiska klyftan utgår.

– Vi har noterat att ojämlikheten ökar. Det är mycket bekymmersamt. I det längre perspektivet kan det medföra social orolighet.

Han berättar om ett besök i en utsatt förort där mötet med en polis gjorde intryck på honom.

– Han manade till oss politiker som var där att ni kan prata om att höja löner, antalet poliser och så vidare, men det viktigaste ni kan göra är att ge de här ungdomarna ett jobb. Det är kopplat direkt till social orolighet i de här områdena.

Said Abdu menar att den absoluta fattigdomen är viktigast men inte därför att den relativa är oviktig.

– Den relativa har betydelse för att människor ska känna tillhörighet till varandra. Annars blir det som i USA. Det viktigaste för oss är gå via kunskap.

Om arbete är en av de viktigaste åtgärderna för Said Abdu när det gäller att minska klyftorna i samhället så är utbildning den andra.

– Det viktigaste politiken kan göra är att se till människan kan göra resan. Kunskap är viktigt. Skolan måste fungera, säger han.

När det gäller vägen till arbete menar liberalerna att det kan skapas fler arbeten genom att bland annat göra om lagen om anställningsskydd och inrätta ingångsjobb med lägre lön.

– Det är viktigt att få ett första jobb, en chans att visa vad du går för så att du kan komma in.

Han är inte orolig att folk ska fastna i korta anställningar eller deltidsanställningar.

–  Det är en attraktionsfråga för företagen. Som det ser ut i dag blir det svårt att attrahera människor om anställningsvillkoren eller arbetsmiljön är för dålig. De kan inte hävda sig i sin affär.

Almedalsmyllret letar sig in i intervjun när en ung tjej från ett företag kommer och bjuder på glass. Said Abdu tar en GB Sandwich och avslutar artigt.

Intervjutiden är slut. Han går i väg till nästa uppdrag och vi är lättade att intervjun faktiskt blev av.