Får arbetsgivare hota med dåliga referenser?
Jag jobbar på ett företag i omsorgen där jag är fackligt ombud och har varit skyddsombud. Eftersom jag ifrågasatte kollektiva förstadagsintyg och kontraktsbrott gentemot medarbetare bestämde sig VD för att göra sig av med mig. Jag kallades till ett enskilt möte utan facklig representant och frågade då tre gånger om detta handlade om min anställningstrygghet. Jag försäkrades om att så inte var fallet och lovades ett informellt möte. Eftersom arbetsgivaren ljugit för mig flera gånger tidigare gick jag på mötet, men spelade in samtalet. Etiken i det kan ifrågasättas, men jag hade tänkt radera inspelningen om de inte ljög för mig. På mötet sa de rakt ut att de ville bli av med mig och att jag fick välja mellan två vägar. Den ena var att säga upp mig själv och då få goda referenser och goda vitsord. Den andra var att de säger upp mig, men att de då kommer att dokumentera felaktigheter de menar att jag gjort och inte ge mig goda referenser. Jag har sett deras dokumentation över medarbetare tidigare och vet att de fabricerar dessa.
Är det inte en muta att lova goda referenser för en motprestation, som inte är kopplad till arbetet som referenserna behandlar? Är det inte ett hot att de tänker säga upp mig om jag inte accepterar den omoraliska hanteringen av deras givande av referenser? Kan man polisanmäla detta? Borde facket polisanmäla det?
/Upprörd kommunalare
SVAR: Min bedömning är att polisanmälan inte skulle leda till något. Givande av muta (bestickning) innebär exempelvis att en person erbjuder en arbetstagare en otillbörlig förmån. Detta för att arbetstagaren i sin anställning ska gynna den som erbjudit förmånen, till exempel genom att erbjuda en beslutsfattare pengar under bordet för att snabba på handläggningen av ett beslut.
Olaga hot handlar om hot som är ägnat att framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom. Inget av detta passar in på den situation som du beskriver. Däremot finns inom arbetsrätten sanktioner att ta till mot en arbetsgivare som provocerar fram en uppsägning för att bli av med en obekväm facklig förtroendeman, tillika skyddsombud. Det är möjligt att arbetsgivaren har gjort sig skyldig till brott mot lagen om anställningsskydd, föreningsrättskränkning och hindrande av skyddsombud. Det senare är brott mot förtroendemannalagen och arbetsmiljölagen. Om du vill driva detta arbetsrättsligt råder jag dig att snarast kontakta din lokala fackliga organisation.
Annett Olofsson,
jurist på LO-TCO Rättsskydd
Illustration: Felicia Fortes