Enligt åklagarens utredning berodde inte olyckan på vägens beskaffenhet eller standard, vädret eller något tekniskt fel på bussen. Det är föraren som genom felaktigt manövrerande av bussen har orsakat olyckan.

– Utredningen visar att chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, även om det inte säkert kan fastslås att insomnande ägt rum vid olyckan, säger kammaråklagare Mikael Bäckström som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Bussbolaget frias från ansvar. Enligt åklagaren har bussbolaget planerat resan så att den ska rymmas inom ramen för lagstiftningen om kör- och vilotid samt arbetstid.

”Även om marginalerna varit små så ryms planeringen inom vad reglerna anger”, skriver åklagarmyndigheten i sitt pressmeddelande.

Busschauffören åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Han nekar till anklagelserna.