Hon vill inte ha sitt efternamn i tidningen. Cilla, som är 52 år, vill ändå berätta om hur tufft det kan vara trots att hon har jobbat, slitit och gjort rätt för sig under sitt yrkesverksamma liv.

I ett av de tre jobben arbetar hon som personlig assistent. Cilla är vikarie för en som är föräldraledig. Hon jobbar dygn, även på helger. Lediga dagar sitter hon på regionstyrelseförvaltningen i Visby för att förbereda höstens val.

I början av maj började hon också arbeta som kund- och personalansvarig på ett assistansföretag. Tidigare har Cilla bland annat arbetat extra som undersköterska, elevassistent, tidningsbud och i affär.

– Som mest har jag haft fyra olika anställningar samtidigt.

Ensamstående med barn.

LÄS OCKSÅ: De lever under fattigdomsgränsen

Grunden har under flera år varit jobbet som personlig assistent, anställd av reg­ionen.

– När assistansen såldes ut sjönk lönen och tjänstgöringsgraden. Tidigare hade jag betalt för 20 timmar när jag arbetade ett dygn. Nu får jag bara betalt för 15 timmar.

Cilla tycker att det är helt galet att det inte lönar sig att arbeta så att hon klarar sig på ett jobb i stället för två, eller tre eller fyra.

– Det är många som går på knäna och måste jobba extra. Jag är inte ensam.

Under 20 år var hon ensamstående med barn. Det hon tjänade på sina jobb räckte precis för att klara utgifterna för henne och barnen.

– Det gick inte att bara snåla. Jag kände mig piskad att köpa märkeskläder och prylar som skridskor till barnen medan de gick i skolan. Jag hade bara några hundra­lappar kvar i matbudget per vecka.

Cillas krav i valet:

Höj lönen och stoppa vinster inom välfärden.

Under en period var hon sjukskriven och levde på sjukpenning.

– Jag var helt i händerna på Försäkringskassan och alla regelverk som krockar. De borde ses över så att de synkar bättre.

Hennes disponibla inkomst, efter skatt, har under åren varierat mellan 12 000–20 000 kronor beroende på vilka jobb hon har haft och vilken sysselsättningsgrad hon har kunnat få ihop.

– Jag har inte kunnat planera mitt liv utan har tacksamt tagit emot varje möjlighet att kunna arbeta eller att jobba extra. För jag har inte vetat hur det ser ut med jobb nästa vecka eller månad. Jag vet inte hur många jular det har kostat mig och barnen, säger Cilla.

Hennes viktigaste frågor inför valet i höst handlar bland annat om trygghet i jobbet och att kunna leva på sin lön.

– Stoppa vinster i välfärden, skattepengar ska inte gå i folks privata fickor. Höj lönen inom välfärden. Inför grön­are konsumtion, motverka slit och släng. Tryggare jobb med säkrare inkomst. Städa upp inom LSS och Försäkringskassan. Utred medborgarlön.

Ensamstående

Namn: Cilla.
Ålder: 52 år.
Mitt krav i valet: ”Höj lönen och stoppa vinster inom välfärden.”