Anna-Lisa Larsson är 73 år gammal och bor i en röd stuga på Torö utanför Nynäshamn. Efter att bland annat arbetat som städare i många år och sedan i skolmåltid­en på Torö skola blev hon pensionär redan som 55-åring. Orsaken var en sent upptäckt borrelia. När hon äntligen fått rätt diagnos och medicinering var kroppen slut och plågad av värk.

– Då var det inte så många som visste vad det var. Läkaren sa att fortsätter du att jobba så överlever du inte.

 

Andel fattiga pensionärer.

 

LÄS OCKSÅ: De lever under fattigdomsgränsen

 

Försäkringskassan beviljade henne sjukpension i början av 2000-talet, det som i dag kallas sjukersättning. Det gav en inkomst under åren fram tills hon kunde ta ut ålderspension, men det har också påverkat hur hennes inkomster ser ut.

Som tur är lever hon inte ensam utan tillsammans med sin man Berth Larsson som hunnit bli 77 år. Han har arbetat som sjöman och som industriarbetare på Telia i Nynäshamn och har en lite bättre pension.

– 12 650 har jag. Vi klarar oss, säger han.

– Om vi inte hade varandra skulle jag inte kunna klara ekonomin, säger hon och skojar om att det bästa är om Berth dör på ett sätt så att hon får ut på försäkringen.

– Han får falla från ett träd eller något, skrattar hon men blir sedan allvarlig.

– Man måste skratta, vi har det bra ihop men jag vet inte om jag kan bo här om han dör. Jag skulle vara tvungen att sälja bilen direkt och det är mycket annat som skulle vara svårt.

 

Anna-Lisas krav i valet:

”Pensionerna måste upp!”

Huset de bor i har vedeldad panna och tillsammans hugger de veden som går åt för att värma upp huset. Önskedrömmen är att installera bergvärme eller någon annan uppvärmningsmetod för att slippa hugga.

– Vi kommer inte att orka hugga ved själva så länge till och om vi ska bo kvar här måste vi byta, säger Anna-Lisa Larsson.

Men några lån kan de inte få så det handlar om att ta det sparkapital de fått ihop.

– Vi har 120 000 på banken. Det skulle nästan räcka men då har vi ingenting sparat kvar. Vi får se hur vi gör.

Hon tycker att det är dags att politikerna tar pensionärerna på allvar.

– Den viktigaste valfrågan för mig är pensionerna. De måste upp. Jag har funderat på att sätta mig utanför Ica och tigga som en protest. Men grannarna skulle väl undra då.

Pensionär

Namn: Anna-Lisa Larsson.
Ålder: 73 år.
Mitt krav i valet: ”Pensionerna måste upp!”