En statskupp pågår i Sverige. På en bondgård försöker en familj leva som vanligt, till den dag då beväpnade män tränger in i idyllen.

Vi får inte veta något om vad som händer bortom gården, inget om orsaken till statskuppen eller vilka de beväpnade männen är. Poängen med det är troligen att få oss att känna oss som pojken som är huvudperson i filmen. Ett barn är beroende av sina föräldrar för skydd och tröst, och blir utan handlingsmöjligheter när föräldrarna inte längre kan skydda och trösta.

”Innan vintern kommer” är tredje delen i en trilogi som Stefan Jarl gjort. Tidigare delar är ”Goda människor” och ”Jag är din krigare”. Det filmerna har gemensamt är just att de skildrar barnets möte med vuxenvärlden.

Få saker väcker så mycket känslor som att se ett barn som blir utsatt för hemskheter. På det sättet är filmen engagerande. Däremot finns inte mycket i filmen som engagerar hjärnan: Det korta formatet, den sparsamma dialogen och avsaknaden av sammanhang gör att berättelsen inte riktigt får fäste.