Varför räknar ni på olika sätt?
Varför finns det två olika sorters ”minsta timmar” för att uppfylla ett arbetskrav? Dels att man måste ha arbetat minst 80 timmar per månad under sex månader och att månaderna inte behöver vara i följd, men att de ska ligga inom en ramtid på tolv månader. Dels att man ska ha arbetat minst 50 timmar per månad och minst 480 timmar totalt under sex månader i följd. Det är det sista jag undrar över. Hur kan det minsta vara både minst 50 timmar per månad och minst 480 timmar sex månader i följd?
/En frågande kommunalare
SVAR: Det du beskriver kallar vi för arbetsvillkor, som handlar om två olika sätt att nå samma antal timmar. Sex gånger 80 blir 480 timmar, så oavsett vilket ska man alltid ha arbetat minst 480 timmar under en ramtid på tolv månader. Det alternativa sättet att räkna gör det möjligt att uppnå ett arbetsvillkor även om man arbetat ojämnt antal timmar. Kravet är dock även här att man till slut ska uppnå sammanlagt 480 timmar under sex sammanhängande månader.
Du kan alltså jobba mindre än 80 timmar vissa månader men måste då kompensera detta genom att arbeta mer än 80 timmar andra månader och sammanlagt nå 480 timmar under en sexmånadersperiod.
De 50 timmarna i denna regel syftar alltså till vad du minst ska ha jobbat per månad, medan de 480 timmarna är den sammanlagda tiden under sex månader i följd. Som du märker är det många siffor att hålla i huvudet, så det är inte konstigt att du har frågor om det!
Theodor Berleen Danå,
försäkringsspecialist på Kommunals a-kassa