Tio platta klappar till jul
Har du inte hunnit köpa alla julklappar? KA tipsar om bra böcker att lägga under granen.
En dansk syrlig pärla
Blicken, pilen, filen
Dorthe Nors, översättning av Ninni Holmqvist
(Ordfront)
Ta en titt i backspegeln, kolla över axeln och sedan gasa på och ta en ny väg i livet. Det är väl egentligen precis vad Sonja borde göra. Hon översätter deckare, är äldst på bilskolan och hennes körlärare Jytte tar över lektionerna vad gäller både prat och körning. Dorthe Nors skriver om ensamhet och vägval med lätt och syrligt humoristisk hand.
Catarina Berglund
Årets debutroman
Finna sig
Agnes Lidbeck
(Norstedts)
Den här romanen lever kvar i en efter att man läst den. Ända sedan jag läste klart den har jag tänkt att jag måste läsa den igen. Den beskrivs som en roman om kvinnans möjligheter och begränsningar. Det är obehagligt och mycket bra. Huvudpersonen Annas blick på maken, på älskaren och på barnen som egentligen aldrig är något annat än en blick på henne själv.
Catarina Berglund
Utmananade roman
Ett litet liv
Hanya Yanagihara,
översättning Niclas Nilsson
(Albert Bonniers förlag)
Tegelsten om Jude som bär på en fruktansvärd historia och hans vänner vars kärlek inte räcker till. Vackert om stor vänskap, men också skoningslöst mörkt och utmattande. För den som orkar är det fantastisk läsning, men varning för att det förekommer skildringar av pedofili, övergrepp och mycket grafiska beskrivningar av självskadande.
Mira Hjort
Om ett annat Sverige
Julia & Paul – en
försommarberättelse
Peter Fröberg Idling
(Natur & Kultur)
Vad hade hänt om revolutionen nått Sverige 1917? Fröberg Idlings kontrafaktiska roman utspelar sig när vardagen tagit vid, men där vardagen är kontroll och där din granne kan vara den som övervakar dig. För Julia som är kvar med barn och jobb i stan och maken Paul som är till sjöss under vad som verkar vara ett hemligt uppdrag gäller det att navigera helt enligt reglerna.
Catarina Berglund
Fänglande roman
Kata Dalström. Agitatorn som gick sin egen väg
Gunnela Björk
(Historiska media)
Kata var en sjubarnsmor uppväxt i en förmögen familj. När hon år 1894 blir socialdemokrat är det en skandal. Men Kata Dalströms historia har bara startat. Hon bråkar med Branting, åker på agitationsresor, har kärleksaffärer, blir socialist och slutligen kommunist. Det är lika mycket engagerande människoöde som en intressant inblick i svensk politisk- och arbetarhistoria.
Catarina Berglund
Spännande gymnasie-fantasy
Norra Latin
Sara Bergmark Elfgren
(Rabén Sjögren)
Småstadstjejen Tamar följer sin dröm och lyckas bli antagen till teaterprogrammet på anrika Norra Latin i Stockholm. Men det visar sig tufft att komma in i gemenskapen bland alla kändisbarn och i skuggorna lurar en gammal förbannelse. Spännande gymnasierysare av den ena hälften av författarduon till fantasy-succén ”Cirkeln”.
Helena Gunnarsson
Läsfest om kärlek och förlust
Stanna hos mig
Ayòbámi Adébáyò,
översättning Erik MacQueen
(Piratförlaget)
Om hur ett kärlekspar som träffas på universitetet i 1980-talets Nigeria slits och söndras. Hur deras barnlöshet blir en fråga för en hel släkt. Och hur ett modernt medelklassäktenskap på två plötsligt blir tre, men inte av ett barn och utan av en andra fru (för att det ska bli barn). Det handlar om förlust, om politik och hur traditionerna styr oss.
Catarina Berglund
Lågstadierealsim
Myran och gåtorna
Linn Gottfridsson och
Emma Adbåge
(Rabén&Sjögren)
Myran är sju år, har en bästis som heter Henny, gillar gåtor och har föräldrar som är skilda och som han bor hos varannan vecka. En fördel med det är att han kan berätta alla gåtor två gånger. En dag berättar mamma att hon är kär. Och den där badvakten Jesper som hon är kär i börjar dyka upp lite väl ofta.
Catarina Berglund
Föräldrapraktika med sting
Sluta skrik för fan. En bok om att leva med barn
Malin Haawind
(Fri tanke)
När helgdagarna staplats på varandra, snön uteblir och tålamodet börjar tryta kan denna bok med fördel plockas fram, så det är bra om den fanns där under granen (även om den inte kändes lika aktuell just den dagen). Haawind skriver om känslorna du inte får ha, om föräldraroller och klass, jämförelsesjuka, moralism och om kärleken.
Catarina Berglund
Lärobok i seriformat
Vad är egentligen fascism?
Kalle Johansson och
Lena Berggren
(Verbal förlag)
I juletid vill man ju inte tänka på sådant som heilande nassar och Benito Mussolini. Men den här ska ni faktiskt inte missa. Det är något så ovanligt som en lärobok i serieformat. Med en säker och pedagogisk hand får vi se fascismens innebörd och historia. Och man kan inte undgå att tänka på kopplingarna till i dag.
Johan Erlandsson