Får jag gå ner i tid under barnåren?
Om man är förälder har man ju enligt lag rätt att gå ner till 75 procent av normaltid på jobbet tills barnet är åtta år. Men hur ser det ut om man sedan flera år arbetar 50 procent på grund av sjukdom? Har jag även då rätt att gå ner i tid?
Jag har hört att man då inte har rätt till det. Men det är ju egentligen diskriminerande att fullt friska får gå ner hela 25 procent i arbetstid när de får barn, medan detta inte är fallet för dem som redan är sjuka på halvtid och som dessutom kanske många gånger ännu mer behöver få gå ner i arbetstid på grund av barn.
/En sjuk förälder
SVAR: Enligt föräldraledighetslagen har en förälder rätt till förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel för vård av barn som inte fyllt åtta år eller som är äldre än så, men ännu inte har avslutat sitt första skolår.
Med normal arbetstid menas den arbetstid som är normal inom den bransch eller hos den arbetsgivare där arbetstagaren är anställd.
Om den normala arbetstiden är 40 timmar i veckan har arbetstagaren rätt att gå ned till 30 timmar i veckan.
En arbetstagare som redan arbetar deltid enligt sitt anställningsavtal har endast rätt till ledighet på den tid som överstiger 75 procent av en heltid. Sjukfrånvaro påverkar inte rätten till förkortning av normal arbetstid.
Om du har en heltidsanställning och är sjukskriven på halvtid har du alltså ändå rätt till förkortning av arbetstiden. Om det däremot är så att du enligt ditt anställningsavtal har en deltidsanställning på 50 procent har du inte rätt till förkortning av arbetstiden.
Annett Olofsson,
jurist på LO-TCO Rättsskydd